Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Inchirierea Deltei Dunarii, o solutie anticriza?

Politicienii romani, care au crezut multa vreme ca Romania este imuna la criza financiara, se confrunta acum cu o realitate brutala si ofera solutii neobisnuite, ca inchirierea Deltei Dunarii, potrivit cotidianului Financial Times (FT) Deutschland.

"Ideea apartine vicepresedintelui Senatului Romaniei, Dan Voiculescu. Avand in vedere criza economica si situatia financiara a tarii, acesta sustine ca statul ar putea concesiona Delta Dunarii pentru 300 de milioane de euro. Romania nu ar mai avea nevoie de ajutor extern, urmand sa
utilizeze resursele interne nefolosite", arata publicatia germana citata de Mediafax.

In cele din urma, fondurile necesare sprijinirii economiei ar urma sa vina de la Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), insa propunerea lui Voiculescu arata cat de nepregatita si neajutorata este Romania in fata crizei, noteaza ziarul. Astfel, potrivit unui sondaj realizat inainte de Craciun, jumatate din romanii chestionati nu priveau criza economica ca pe o problema care sa-i afecteze direct. Optimismul populatiei a fost indus, in parte, de clasa politica, considera Financial Times Deutschland.

In prima parte a anului, criza a lovit Romania din plin. Leul a pierdut in cateva saptamani aproape zece procente din valoare, cei mai afectati fiind romanii cu imprumuturi in valuta. Ca urmare a numarului mare de credite acordate in euro, deprecierea leului inseamna ca multi romani au de platit rate mai mari la banci. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a comentat rapid ca deprecierea leului este rezultatul manipularii cursului de catre bancile straine.

Costul crescut al creditelor a afectat mai ales industria constructiilor, unul dintre motoarele cresterii economiei romanesti in ultimii ani. In 2008, numarul achizitiilor de locuinte noi a scazut cu 64%, in timp ce pentru 2009 se estimeaza un declin al sectorului constructiilor de 11-30%.

Politicienii de la Bucuresti au dificultati in abordarea crizei, potrivit cotidianului german. Mircea Geaoana, liderul Partidului Social Democrat, a admis, recent, ca "nu exista inca un pachet coerent de masuri anticriza". De anuntul Ministerului de Finante, de marti, potrivit caruia este nevoie de sprijin financiar de la FMI si UE, a profitat fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care a declarat ca "Romania are nevoie de un guvern competent si nu de imprumuturi".
 

spot_img

Ultimele știri