Romania libera: Pescador turcesc oprit cu focuri de arma

in Biodiversitate 12 January 2009 81 Views

O nava rapida de patrulare a fost nevoita sa foloseasca armamentul de bord in noaptea de vineri spre sambata pentru a opri un pescador turcesc care bracona in apele teritoriale romanesti.

Nava MAI 1104 a interceptat la ora 21.10 vasul turcesc "Uygungor", aflat la 65 mile marine de litoral in dreptul localitatii Midia. Deoarece la bordul pescadorului s-au observat activitati de pregatire si lansare a plaselor, politistii au procedat la atentionarea vasului prin semnale acustice si luminoase. Pentru ca turcii nu s-au supus somatiilor si nu au oprit, politistii au tras doua serii de cate sase focuri in aer cu armamentul de calibru 7,62. Abia acum turcii s-au oprit, la ora 23.46, iar escorta a inceput deplasarea spre portul Constanta.

In timpul marsului spre Constanta, profitand de ceata densa, in jurul orei 7.23 pescadorul a iesit de pe ruta de deplasare stabilita de politistii de frontiera si a incercat sa fuga. Reactia romanilor a fost prompta. A fost de ajuns o serie scurta trasa in aer cu mitraliera grea de calibru 14,5 pentru ca braconierii sa reintre in formatie. "Pescadorul a intentionat sa fuga spre sud in apele internationale. Comandantul nu detine autorizatie de pescuit in apele teritoriale romanesti. Oricum, daca ar fi reusit sa scape la sud, ii astepta o alta nava de patrulare", a precizat comisarul-sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Comisarul a adaugat ca acesta este primul caz de braconaj din acest an si ca aceeasi nava a mai facut obiectul unei cercetari in 2007 pentru activitati ilegale de pescuit si utilizarea plaselor neautorizate. La 15.40 "Uygungor" a ajuns in portul Constanta.

Pescadorul este fabricat din lemn, arata jalnic, insa este echipat cu motoare de ultima generatie. La bordul vasului se afla noua marinari, care vor fi repatriati in perioada urmatoare. Pescadorul va fi retinut pana la definitivarea cercetarilor, urmand ca la bord sa ramana doar doi oameni ce formeaza echipajul minim de siguranta. Comandantului si proprietarului navei li se vor intocmi dosare penale.

MAI 1104, nava care a interceptat pescadorul, face parte din seria noua de nave achizitionate de statul roman pentru patrulare maritima. De conceptie germana, are ca principal avantaj fata de vechile nave de patrulare ale politistilor de frontiera viteza de peste 30 de noduri ce permite interventia rapida contra braconierilor.

Activitati ilegale
Conform legislatiei europene, pescadoarele turcesti trebuie sa detina autorizatii din partea statului unde sunt inregistrate navele si acceptul tarii in ale carei ape nationale intentioneaza sa pescuiasca. In cazul de fata, "Uygungor" nu detine autorizatia romaneasca si nici macar avizele din partea statului turc.
 

Comentarii

comentarii