Romania libera, Transilvania: Plajele, “asaltate” de alge si deseuri

in Poluare 16 April 2009 60 Views

Directia Apelor Dobrogea (DADL) Litoral a anuntat finalizarea operatiunilor de pregatire a plajelor pentru inceperea sezonului estival. Actiunea a debutat pe 2 martie, iar in prezent, dupa sase saptamani de lucru, plajele sunt pregatite sa gazduiasca manifestarile programate in perioada sarbatorilor de Paste. Lucrarile au fost realizate in paralel pe toate suprafetele aferente litoralului Marii Negre, incepand de la Navodari si pana la Vama Veche.

In urma actiunilor desfasurate pe o suprafata de nisip de aproximativ 150 de hectare a rezultat o cantitate de 675 tone de deseuri, majoritatea material lemnos si alte resturi ramase in urma furtunilor din anotimpul rece, dar si a activitatilor de constructii desfasurate in zona rivierei.

DADL a precizat ca operatiunile de igienizare vor fi reluate pe linia tarmului, in urma furtunilor care se inregistreaza in aceasta perioada fiind aduse la mal nume-roase materiale lemnoase si deseuri. Luna aceasta s-au inregistrat primele fenomene de depunere la mal a algelor, preponderent in statiunile din sud. Pana in prezent a fost evacuata o cantitate de 350 tone de alge.

In alta ordine de idei, in urma spectacolelor desfasurate pe nisip autoritatile se asteapta la cantitati mari de deseuri. "Obligatia de ecologizare a plajelor dupa manifestarile din perioada sarbatorilor pascale revine organizatorilor", a precizat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL. Obligatia de ecologizare a plajelor dupa manifestarile din perioada sarbatorilor pascale revine organizatorilor." Catalin Anton

Combaterea eroziunii

Tot in aceasta perioada s-au reabilitat portiunile erodate prin transfer de nisip din zonele cu acumulari sau din depozitele de nisip realizate in perioada de pregatire a sezonului rece din zonele Neptun si Jupiter. Astfel de lucrari s-au executat in statiunile Eforie Nord – Acapulco, Steaua de Mare; Eforie Sud – zona Capul Turcului si Plaja Flamingo; Costinesti – zonele Epava si Forum; Olimp – Amfiteatru; Jupiter – golful Delta; Cap Aurora in toata statiunea; Venus – plaja Esplanada si Mangalia – plaja Siemens. Cantitatea totala de nisip transferata se ridica la 6000 de tone. S-au executat lucrari de discuire pe toate suprafetele si operatiuni de ecologizare in statiunea Mamaia pe 80% din suprafata.

Comentarii

comentarii