„România nu mai poate mima reciclarea”. Ce planuri are Ministrul Mediului pentru industria alimentară

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, s-a întâlnit ieri cu reprezentanții producătorilor din industria alimentară, pentru a identifica soluții pentru rezolvarea problemelor generate de neîndeplinirea țintelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje. În urma discuțiilor, s-a stabilit crearea unui grup de lucru care să reformeze sistemul de reciclare și să identifice soluții fiscale pentru ieșirea din criză.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer

Astăzi ne-am întâlnit cu producătorii, iar eu la rândul meu, separat, m-am întâlnit cu industria reciclării și cu cei din salubritate, și cu ONG-urile. În ceea ce privește anul 2015 și cu ce s-a întâmplat acolo, la Ministerul de Finanțe vor continua discuțiile săptămâna viitoare cu producătorii, pentru a identifica potențiale soluții legale. Știți foarte bine de acea potențială fraudă de 54 de milioane de euro de la Organismele de Transfer de Responsabilitate, care este acum anchetată de organele de specialitate. […] Producătorii sunt preocupați și recunosc faptul că există o mare problemă de sistem a deșeurilor în clipa de față, în România. Este o problemă care s-a acumulat de-a lungul anilor și acum cumva vine nota de plată. Toată lumea recunoaște că s-a ajuns la un moment zero în care lucrurile trebuie, realmente, așezate pe un alt făgaș. În sensul acesta, în 2016, agreăm cu toții să venim la masă și să reformăm sistemul, deoarece România nu mai poate mima reciclarea”, a declarat Cristiana Pașca-Palmer, pentru AGERPRES.

La întâlnirea de ieri, au participat atât liderii Federațiilor Pro Agro, Agrostar și Romalimenta, cât și Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Borc, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Vasile Dâncu, Ministrul Finanțelor Publice – Anca Dragu și Ministrul Agriculturii și Dezvlotării Rurale – Achim Irimescu.

Autoritățile au anunțat înființarea unui grup de lucru care să lucreze la reformarea întregului sistem de reciclare din România. O primă întâlnire a membrilor săi ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni. Cristiana Pașca-Palmer a explicat importanța inițierii unei dezbateri între toți actorii implicați:

„[…] deja Ministerul Mediului lucrează pe anumite inițiative legislative, pentru că trebuie corectate câteva lucruri în legislație, dar vom demara inclusiv de săptămâna aceasta un grup de lucru lărgit, pentru că este nevoie să avem toți actorii la masă. Eu cred că dânșii (producătorii din industria alimentară, n.r.) au văzut foarte clar că există o deschidere mare din partea Guvernului. Vă dați seama că am avut doi vice-prim miniștri și trei miniștri la masă, ceea ce cred că arată foarte mare atenție pentru acest subiect. Mesajul este clar că suntem deschiși să căutăm soluții, dar aceste soluții trebuie să fie în condițiile respectării legii.”

Ministrul Mediului a mai precizat că o decizie în privința unei posibile amânări a plății sumei de 2 lei pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat va fi luată abia după o consultare cu Ministerul de Finanțe și după analiza informațiilor și rapoartelor depuse de producători la începutul anului.

Săptămâna trecută, patronatele și sindicatele din industria alimentară au anunțat că vor protesta în data de 9 februarie în fața sediului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), împotriva aplicării de penalități pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare de către organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR). Conform acestora, măsura ar duce la falimentarea unor fabrici de profil și la disponibilizarea a peste jumătate dintre muncitorii din sector. În urma discuțiilor, patronatele și sindicatele decis să amâne protestul.

În luna ianuarie, reprezentanții industriei alimentare au solicitat autorităților amnistie fiscală, suspendarea termenului pentru depunerea declarațiilor anuale referitoare la cantitățile de deșeuri reciclate și diminuarea penalității de 2 lei/kg, pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare. Societatea civilă a reacționat, acuzând industria alimentară de șantaj.

spot_img

Ultimele știri