România nu poate exporta legal animale vii în zona Golfului Persic. Animals International dă în judecată Guvernul României

in Autoritati 12 July 2019 529 Views

Nava Al Shuwaikh a sosit în portul Midia joi dimineață, 11 iulie, la ora 8:38, și a început încărcarea cu oi 24 de ore mai târziu: cel puțin 70.000 de oi cu destinația Golful Persic. Regulamentul UE 1/2005 pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului nu permite transportul când în camioane sau vapoare temperatura depășește 35°C, iar decizia Curții Europene de Justiție[ arată că România este responsabilă de bunăstarea animalelor până la destinație. Ori la destinație sunt peste 50°C la umbră, iar studiile arată că în vehicule temperatura este mereu cu cel puțin 5°C mai ridicată.

Nava gigant este pentru prima dată în Uniunea Europeană, nu era autorizată pentru export de animale vii, dar a fost rapid și superficial inspectată personal de președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu înainte de autorizare și începerea încărcării.

Le-am trimis luni dimineață o alertă în scris comisarului european Andriukaitis, responsabil de bunăstarea animalelor, premierului Dăncilă, ministrului Daea și președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu. Dăncilă a șters emailul de la mine fără să îl citească, iar Andriukaitis a trimis a doua zi o scrisoare ministrului Daea prin care îi cere să respecte legea și să nu aprobe exportul spre Golf pe timpul verii. Dar atât Daea, cât și Dăncilă au declarat ieri că nu vor opri sub nicio formă exportul. În această dimineață încarcarea vaporului morții, Al Shuwaikh a început”, a spus Gabriel Păun, director UE al Animals International.

Vaporul Al Shuweikh este operat de firma KLTT / Al Mawashi, vinovată de moartea a peste 1,5 milioane de oi pe ruta spre Golful Persic, este anchetată de statul Australian și a fost interzisă în Australia după ce Animals International a publicat filmări de pe vapor.

Lucrăm deja cu avocații pentru plângerea formală la Comisia Europeană prin care aceasta va putea demara procedura de infringement asupra României pentru încălcarea legislației Comunitare și a deciziei Curții Europene de Justiție. În același timp dăm în judecată Guvernul României care în mod deliberat și planificat încalcă legislația” a adăugat Păun.

Comentarii

comentarii