Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania obligata sa renoveze energetic cladirile ocupate de administratia centrala

Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienta energetica, incepand cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie sa se asigure ca 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite detinute si ocupate de administratia sa centrala se renoveaza anual pentru a indeplini cerintele minime in materie de performanta energetica stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE.

Fiecare stat membru va stabili o schema de obligatii in ceea ce priveste eficienta energetica. Practic, de la 1 ianuarie 2014 si pana la 31 decembrie 2020, fiecare tara trebuie sa faca economii in fiecare an de 1,5% din volumul vanzarilor anuale de energie catre consumatorii finali.

Romania solicitata sa notifice masurile de armonizare privind eficienta energetica a cladirilor

La sfarsitul lunii octombrie, Comisia a cerut in mod oficial Romaniei sa isi respecte integral obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE privind eficienta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE).

Comisia a trimis un aviz motivat solicitand Romaniei sa ii notifice toate masurile de armonizare legislativa cu normele europene, directiva mentionata ar fi trebuit sa fie transpusa in legislatia nationala pana la data de 9 iulie 2012.

Daca Romania nu va trimite informatiile in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie.

In temeiul acestei directive, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor, sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor si sa solicite inspectia periodica a sistemelor de incalzire si de aer conditionat”, se arata intr-un comunicat al CE.

De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi asa-numite „cladiri cu consum de energie aproape de zero”. In septembrie 2012, Comisia a initiat proceduri de incalcare a legislatiei UE impotriva a 24 de state membre (respectiv toate statele membre, cu exceptia Danemarcei, Irlandei si Suediei) care nu ii notificasera masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala.

Pierderile de caldura in Romania ajung pana la 50%

Consumul energetic in Romania este de 2,5 ori mai mare decat media tarilor Uniunii Europene, potrivit academicianului Aurelian Leca.

Suntem o tara bogata in resurse, dar nu avem cultura eficientei energetice. Romania stie sa risipeasca si nu sa pastreze”, a spus Aurelian Leca, in cadrul unei conferinte pe tema eficientei energetice.

Potrivit acestuia, implementarea noii Directive Europene pentru eficienta energetica in Romania va solicita institutiile statului la maxim.

Acesta a exemplificat ca cele mai mari pierderi energetice sunt la blocurile de locuinte, unde pierderile de caldura ajung si pana la 50%.

spot_img

Ultimele știri