România, pe ultimele locuri din UE la eficiența folosirii resurselor

Suntem de 7 ori mai ineficienți la folosirea materiei prime decât media statelor europene și de peste 300 de ori mai ineficienți decât Danemarca în ceea ce privește consumul de apă. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței CIRCULAR, prima conferință despre economia circulară din România.

09_02_img_lead_circular_resurse

Cei mai importanți responsabili pe probleme de mediu din Europa și România s-au reunit ieri la București în cadrul conferinței CIRCULAR, pentru a discuta despre necesitatea implementării economiei circulare.

Economia circulară este un concept puțin cunoscut în România, dar intens dezbătut la nivel european. Aceasta presupune o economie în care se reduce consumul de energie și materii prime, se recuperează și se reutilizează materiale sau produse existente, iar deșeurile sunt fie folosite ca resurse, fie reciclate.

expert mediu și project manager Green Business Index (GBI)În cadrul evenimentului, Ninel Lazăr, expert mediu și project manager Green Business Index (GBI), a atras atenția asupra faptului că economia circulară nu se limitează doar la problema gestionării deșeurilor. Aceasta a declarat că: „Noua legislație la nivel european nu este o legislație care vizează managementul deșeurilor, ci o legislație care vizează managementul resurselor. Asistăm așadar la o schimbare fundamentală de optică.

Ninel Lazăr a prezentat apoi o serie de statistici care arată că suntem pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește eficiența folosirii resurselor. Se pare că generăm doar 0,21 euro la fiecare kilogram de materie primă folosită, în timp ce media europeană este de 1,58 de euro. În ceea ce privește consumul de apă, producem doar 10 euro la fiecare metru cub consumat, în timp ce Danemarca, de exemplu, produce 381 de euro cu aceeași cantitate.

Referitor la folosirea deșeurilor ca materie primă, Ninel Lazăr a prezentat două dintre opțiuni: cea de a le incinera pentru a obține energie sau cea de a le recicla. Expertul a precizat faptul că recomandarea Comisiei este de a le refolosi. Apoi, a întrebat-o pe Marinela Dracea dacă industria cimentului este pregătită să se reorienteze. Iată răspunsul Directorului Executiv CIROM:

Marinela Dracea - Director Executiv al Patronatului din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România (CIROM);Nu ne reorientăm. Nu totul se poate reutiliza și recicla. Există acele deșeuri care nu se mai pretează reciclării, sunt deja impurificate. În loc să le aruncăm la groapa de gunoi, acestea se pot valorifica energetic, prin co-procesare. În ultimii 10 ani, producătorii de ciment au investit peste 80 de milioane de euro pentru a crea sisteme de co-procesare a deșeurilor.  Astfel, au folosit 1,5 milioane de tone de deșeuri, economisind 1 milion de tone de combustibili fosili și scăzând cu tot atât emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Citește și:

Taxarea depozitării deșeurilor la groapă, principala măsură pentru îndeplinirea țintelor de reciclare

Reciclarea resurselor ar aduce Europei economii de peste 600 miliarde de euro

Update-uri – Conferința CIRCULAR

Parlamentul European face primul pas spre economia circulară

Cum funcționează economia circulară în China

IOANA BOTEZATU, Coordonator Proiect CWIT INTERPOL, pentru Green Report: ”Majoritatea activităților ilegale pe DEEE sunt comise pe teritoriul Uniunii Europene. Comerțul ilegal trebuie să devină o prioritate a UE”

VIDEO Responsabilii pe mediu din Europa și România discută astăzi, în premieră, la București despre economia circulară

spot_img

Ultimele știri