România permite exportul de animale la temperaturi de peste 35 grade Celsius

in Biodiversitate 1 July 2020 318 Views

Parlamentul Rom├óniei a adoptat ieri o lege nou─â prin care permite transportul ╚Öi exportul animalelor ├«n timpul temperaturilor extreme, lucru care ├«ncalc─â direct legisla╚Ťia Uniunii Europene. Regulamentul UE pentru transport nu permite transportul animalelor atunci c├ónd temperatura este de 30 de grade Celsius, cu o marja de +/- 5 grade. Ieri, ├«n Parlament, s-a votat permiterea c─âl─âtoriilor chiar ╚Öi c├ónd temperatura dep─â╚Öe╚Öte 35 de grade Celsius la punctul de ├«nc─ârcare al animalelor, dac─â exist─â posibilitatea de a le oferi cu 15% mai mult spa╚Ťiu.

Stresul termic este o garan╚Ťie pentru o rat─â de mortalitate crescut─â. Po╚Ťi avea o singur─â oaie sau un singur taur pe un vapor. Acestea vor muri atunci c├ónd umiditatea ╚Öi temperatura dep─â╚Öesc anumite limite. Navele de export nu au aer condi╚Ťionat. ├Än─âuntru este cu minim 5 grade mai cald dec├ót afar─â, indiferent c├ót de forjat ╚Öi de zgomotos este sistemul de ventila╚Ťie”, a spus Gabriel P─âun, Director UE la Animals International.

Dezbaterile pentru o nou─â lege ├«n Rom├ónia au ├«nceput efectiv abia dup─â tragedia de la Midia, care a omor├ót peste 14.000 de oi. Legea ├«╚Öi propunea ini╚Ťial s─â opreasc─â transportul pe mare ├«n timpul celei mai riscante perioade, vara, ╚Öi s─â cear─â obligatoriu un veterinar per transport ├«n restul anului.

ONG-urile au oferit variante detaliate de amexe speciale la┬álege cu aten╚Ťie deosebit─â la detalii precum ├«nc─âcare, desc─âcare, jurnal de c─âl─âtorie, ├«ns─â nu este cunoscut motivul pentru care acestea au fost excluse, chiar dac─â dezbaterile transmise public au ar─âtat c─â invita╚Ťii prezen╚Ťi au fost prepoderent din industria de export sau ├«n favoarea acesteia, bun─âstarea animalelor nefiind un aspect luat ├«n calcul nici de Autoritatea National─â Sanitar Veterinar─â.

├Änc─ârcarea se ├«nt├ómpl─â pe teritoriu european ╚Öi acest articol presupune ca animalele care ajung din camioane ├«n porturi, pentru export direct, au deja aprobate c─âl─âtorii la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, adic─â ilegal. ├Än cazul acestei legi, chiar 35 de grade. P─ârerea noastr─â este c─â aceast─â lege reprezint─â o ├«nc─âlcare direct a Regulamentului EuropeanÔÇŁ, a ad─âugat P─âun.

Animals International cere Guvernului Rom├óniei s─â lanseze o Ordonan╚Ť─â de Urgen╚Ť─â prin care s─â corecteze legea, pentru a Evita un alt infringement direct de la Comisia European─â.

OUG-ul trebuie s─â prevad─â ├«nlocuirea transportului de animale vii pe timpul verii cu carne congelat─â ╚Öi s─â cear─â prezen╚Ťa unui veterinar per transport ├«n restul anului, indiferent de durata c─âl─âtoriei. De asemenea, este necesar ca OUG-ul s─â includ─â checklist ├«nainte ╚Öi dup─â c─âl─âtorie, pentru a se asigura c─â niciun animal care nu este ├«ntr-o condi╚Ťie bun─â va fi for╚Ťat s─â urce pe nav─â ╚Öi pentru a p─âstra transparen╚Ťa cu privire la rata de mortalitate si morbiditate la destina╚Ťie.

Comentarii

comentarii