România primește 17 milioane de euro pentru promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în școli

in EcoLIFESTYLE, Legislatie 31 July 2017 147 Views

România va beneficia de un ajutor financiar de peste 17,7 milioane de euro pentru promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor. Noul program al Uniunii Europene, include distribuirea de fructe, legume și produse lactate, precum și programe educaționale specifice care să le explice copiilor importanța unei bune alimentații și modul în care sunt produse alimentele.

fructe in scoli

Programul va fi lansat la 1 august și va fi pus în aplicare în întreaga Uniune începând cu prima zi a anului școlar 2017/2018. Deși participarea este facultativă, toate cele 28 de state membre au indicat că vor lua parte la această inițiativă în anul școlar 2017/2018.

Școlarii vor primi cu prioritate fructe proaspete, legume și lapte de consum. Se pot distribui și produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi și brânzeturi, dacă această opțiune este aprobată de autoritățile naționale sanitare.

Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare și grăsimi, cu excepția cazului în care autoritățile naționale din domeniul sănătății autorizează cantități limitate.

Pe lângă decizia privind modalitatea exactă de implementare a programului, cum ar fi includerea unor măsuri educative tematice și a altor produse agricole, statele membre au posibilitatea de a completa ajutorul oferit de Uniune cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate și mediu, caracterul sezonier, varietatea și disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Din cele 250 milioane de euro ale finanțării din partea UE aprobate pentru anul școlar 2017-2018, aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru fructe și legume, iar 100 de milioane de euro pentru lapte.

În prezent, 24 de state membre participă la vechiul Program de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, iar 28 la vechiul Program de distribuire a laptelui în școli. Anul trecut, aproximativ 20 de milioane de copii au beneficiat de Programul de distribuire a laptelui și aproximativ 11,7 de milioane de copii au beneficiat de Programul de încurajare a consumului de fructe și legume.

Comentarii

comentarii