România: procedură de infringement privind performanța energetică a clădirilor

Comisia Europeană a solicitat unui număr de treisprezece state membre, printre care și România,  și Regatului Unit să transmită strategiile lor naționale pe termen lung de renovare.

Image by Thomas B. from Pixabay

Astfel, Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Croației, Greciei, Ungariei, Italiei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, României și Regatului Unit deoarece nu au transmis strategiile lor naționale de renovare pe termen lung. În temeiul Directivei privind performanța energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/UE), statele membre aveau obligația de a transmite Comisiei strategiile lor naționale de renovare pe termen lung până la 10 martie 2020.

Aceste strategii de renovare pe termen lung reprezintă un element esențial al directivei, stabilind calea, măsurile de politică și finanțarea mobilizării necesare pentru decarbonizarea până în 2050 a parcului imobiliar existent.

Acest obiectiv este important, deoarece sectorul construcțiilor din UE este cel mai mare consumator de energie din Europa și este responsabil pentru 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate în UE. Până în prezent, doar 14 state membre au transmis strategiile lor, astfel cum se solicită directiva.

Statele membre în cauză au la dispoziție două luni pentru a-și îndeplini obligațiile juridice. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

spot_img

Ultimele știri