Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania respecta, in continuare, Protocolul de la Kyoto

Astazi s-a incheiat in capitala Qatarului, Doha, ce de-a 18-a Conferinta a Partilor la Conventia-Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC).

Principalele teme de discutie ale negocierilor de la Doha au fost continuarea Protocolului de la Kyoto (KP), printr-o noua perioada de angajament dupa anul 2012 (CP2), si pregatirea viitorului acord global post 2020, obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Padurilor.

Seful delegatiei Romaniei, Elena Dumitru, a subliniat in cadrul interventiei in plen faptul ca „Romania isi va asuma toate obligatiile care ii revin in urma adoptarii Protocolului de la Kyoto, in cadrul celei de-a doua perioade de programare, si va incuraja implicarea celorlalte parti la Conventie, alaturi de Uniunea Europeana“.

Elena Dumitru a adaugat ca „Guvernul Romaniei acorda o atentie particulara eficientei energetice la nivel national, prin implementarea masurilor adecvate in scopul respectarii legislatiei de mediu, si a respectarii mecanismelor flexibile conform Protocolului de la Kyoto“.

In ceea ce priveste cel de-al doilea aspect major discutat in cadrul intalnirii referitor la continuarea lucrului sub Platforma Durban, care pregateste viitorul acord global in domeniul schimbarilor climatice, menit sa stabileasca angajamente obligatorii pentru toate Partile la Conventie, Elena Dumitru a afirmat ca Romania sustine acest proiect si incurajeaza o abordare globala a acestei problematici, potrivit aceluiasi comunicat.

“Progresul economic,
strans legat de protejarea resurselor”

La randul lor, oamenii de stiinta romani sustin elaborarea unui nou tratat asupra reducerii gazelor cu efect de sera si considera ca Romania trebuie sa fie una dintre tarile care sprijina demersurile ce trebuie sa genereze progrese in pregatirea acordului mondial, obligatoriu din punct de vedere juridic, cu privire la schimbarile climatice, prevazut pentru 2015.

“Romania trebuie sa sprijine elaborarea noului tratat, avantajele reducerii emisiilor de CO2 fiind evidente nu numai pentru tara noastra, ci pentru intreaga planeta. Este timpul sa regandim progresul economic de asa maniera incat sa fie strans legat de protejarea resurselor Terrei. Intre oamenii de stiinta, economisti si politicieni ar trebui sa existe o stransa colaborare si intelegere in a pune bazele unei noi economii care sa nu excluda protejarea mediului inconjurator. Trebuie sa ne socotim parte a mediului, in tot ceea ce facem, si nu sa ne situam in afara sa”, a explicat, pentru Green Report, Angheluta Vadineanu, presedintele Consiliului Stiintific al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, reprezentant al Romaniei la Conferinta de la Rio din 1992.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri