Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania si China promoveaza energiile regenerabile

Romania si China intentioneaza sa colaboreze in domeniul energiei regenerabile, a anuntat Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor.

Ministrul Mediului a discutat acest subiect, la Bucuresti, cu ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Excelenta Sa Huo Yuzhen si cu o delegatie a Federatiei Femeilor din Shanghai, condusa de Jiao Zang.

In cadrul acestei reuniuni au fost discutate subiecte din domeniul politicilor de mediu si dezvoltare durabila, precum si teme legate de implicarea femeilor in promovarea si protejarea mediului inconjurator.

Ministrul roman a subliniat disponibilitatea dezvoltarii de proiecte comune in domeniul protectiei mediului, remarcand importanta acordata acestui domeniu in Extremul Orient.

„China se dezvolta permanent si pune accentul pe ceea ce inseamna politicile de protejare a mediului. Ne dorim o cooperare pragmatica in mai multe domenii, in special referitor la investitiile pentru energia regenerabila. Toate masurile de protectia mediului trebuie sa fie indreptate, in mod concret, spre beneficiul cetateanului. Avem vointa politica, inteligenta si toata energia de a concretiza proiectele viitoare”, a subliniat Rovana Plumb.

Dezvoltare durabila pentru ambele tari

La randul ei, doamna ambasador Huo Yuzhen a salutat bunele relatii dintre cele doua tari: „Romania si Republica Populara Chineza au colaborat in trecut foarte bine si imi exprim suportul si disponibilitatea pentru a colabora pe viitor, in aceeasi maniera fructuoasa. Ambele state sunt calauzite de strategia de dezvoltare durabila, unde ne dorim sa detinem un rol important si sa luam masuri strategice”.

Ambasadorul Chinei a subliniat si importanta implicarii femeilor in politicile de mediu.

Reuniunea de la Ministerul Mediului va fi urmata de o intalnire la sediul Ambasadei Chinei, pentru a discuta despre viitoarea cooperare romano-chineza in domeniul protectiei mediului inconjurator.

Centrale pe carbune cu emisii zero de CO2

China deruleaza, in ultimii ani, un program de producere a energiei electrice din surse nepoluante. Potrivit Ministerului Stiintei si Tehnologiei, in anul 2015 va fi inaugurata in China prima centrala electrica pe carbune cu emisii zero de CO2. Dioxidul de carbon va fi captat inainte sa ajunga in atmosfera.

Pe langa caracterul ei nepoluant, acest tip de centrala va fi cu circa 33 la suta mai eficient decat centralele tradionale pe carbune.

Reducerea emisiilor centralelor electrice conventionale este o necesitate, intrucat, potrivit organizatiei Greenpeace, 80 la suta din emisiile de CO2 ale Chinei provin din arderea carbunelui.

De asemenea, centralele pe carbune trimit in atmosfera 85 la suta din dioxidul de sulf al Chinei.

In paralel cu ecologizarea centralelor pe carbune, China continua dezvoltarea sectorului energetic bazat pe surse solare, eoliene si geotermale, a biomasei si a energiei nucleare. Optimizarea exploatarii acestora va fi asigurata prin intermediul retelelor electrice inteligente, de tip "smart grids".

Doar pentru sectorul fotovoltaic, datele oficiale chineze sustin ca acesta va atinge in anul 2020 o putere instalata de 20.000 de MW. In privinta sectorului eolian, acesta avea la sfarsitul anului 2009 o putere instalata de 25.000 de MW, iar in anul 2020 va atinge 120.000 – 150.000 de MW.

Pentru promovarea transporturilor nepoluante, China produce peste 50 de versiuni de automobile electrice si hibrid, de la miniautomobile pana la autobuze, aflate deja in exploatare. Industria chineza de profil are o capacitate de productie de 150.000 de vehicule pe an.

Mihai Diac

Foto: www.greenpeace.org/eastasia/campaigns/climate-energy/solutions/solar-energy/

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Dobrogea sub asediul Chinei

Investitie masiva in productia de energie, insa nu regenerabila

spot_img

Ultimele știri