Romania si Ucraina ar putea semna un acord bilateral privind protectia mediului

in Strategii 19 October 2007 95 Views

Romania si Ucraina ar putea semna, anul viitor, un acord bilateral privind protectia mediului, a declarat secretarul de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile(MMDD), Ana Lucia Varga.

Reprezentantii celor doua state au avut, in aceasta saptamana, o intalnire in cadrul unei comisii mixte de mediu, unde Ucraina si-a manifestat "disponibilitatea in a urgenta negocierile acestui acord si de a-l semna anul viitor", a precizat Ana Lucia Varga.

Secretarul de stat in MMDD a mai spus ca, pana la semnarea acestui acord, s-a convenit ca, in cazul unor eventuale poluari accidentale, cele doua parti sa se anunte reciproc. In ceea ce priveste problema canalului Bastroe, Ana Lucia Varga a precizat ca partea romana a cerut sa nu fie realizate niciun fel de lucrari pana la finalizarea procedurilor privind conventia de la Espoo.

"Partea ucraineana a dat asigurari ca nu va face aceste lucrari, dar nu a spus-o in mod expres. Declaratia lor mi s-a parut usor rezervata", a afirmat Varga. Aceasta este de parere insa ca, in ultimul timp, se poate constata o oarecare schimbare de atitudine din partea Ucrainei. Ana Lucia Varga a afirmat ca autoritatile romane au inceput realizarea unui studiu complex prin care se va stabili daca lucrarile de pe canal afecteaza calitatea apei sau biodiversitatea din Delta Dunarii. Secretarul de stat a specificat ca tara noastra nu va intarzia sa faca plangere la forurile abilitate de fiecare data cand va constata ca se incalca conventiile internationale prin realizarea acestor lucrari.

Foto: zf.ro

Comentarii

comentarii