Romania, tara cu cei mai putini obezi din Uniunea Europeana

in Stiri 25 November 2011 86 Views

Romania nu este fruntasa la prea multe lucruri pozitive pe continentul european, insa, mai apar si vesti bune din cand in cand. Astfel, potrivit unui studiu al Eurostat, Romania este tara cu cele mai putine persoane supraponderale din Uniunea Europeana. 

Problemele cu greutatea si obezitatea cresc intr-un ritm alarmant in UE, in ultimul deceniu proportia populatiei supraponderale s-a marit considerabil in cele mai multe state membre ale UE, mai mult de jumatate din populatie fiind supraponderala sau obeza. 

Obezitatea este o problema serioasa de sanatate, ea marind semnificativ riscul de boli cronice precum cele cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune sau chiar cancer. La nivel individual, problemele psihologice asociate cu obezitatea sunt un fapt comun deja. La nivelul societatii, obezitatea vine cu un pret mare atat direct cat si indirect, care pune o mare povara asupra sistemelor de sanatate si resurselor sociale, arata specialistii Eurostat in studiu.

In 2009, conform cifrelor disponibile din cele 19 state membre ale UE, proportia persoanelor obeze din randul populatiei adulte varia intre 36,9% si 56,7% pentru femei si intre 51% si 69,3% in cazul barbatilor.

Atat la barbati cat si la femeile cu varste de peste 18 ani, cea mai mica rata de obezitate se inregistreaza in Romania – 8,0% pentru femei si 7,6% pentru barbati, potrivit cifrelor facute publice de Eurostat.

Tara noastra este urmata in acest clasament de Italia – 9,3 % si 11,3 %, Bulgaria – 11,3 % si 11,6 %, si Franta – 12,7 % – 11,7 %.

Cele mai multe femei supraponderale traiesc in Marea Britanie – 23,9 %, Malta – 21,1 %, Letonia – 20,9 % si Estonia 20,5 %, iar in cazul barbatilor – in Malta 24,7 %, Marea Britanie – 22,1 %, Ungaria – 21,4 % si Cehia – 18,4 %.

Click aici pentru raportul complet al Eurostat.

Foto: righttruth.typepad.com

Florin Tulbure

Comentarii

comentarii