Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania, taramul mierii pentru britanici

Dupa un an cu rezultate dezastruoase pentru productia de miere locala, apicultorii britanici se intreaba de ce nu primesc si ei mai multi bani de la Uniunea Europeana si de la propriul guvern, asa cum se intampla in Ungaria si Romania, unde coloniile de albine s-au dublat in ultima decada, scrie The Telegraph.

Avantajele fondurilor europene, alocate apicultorilor romani, se vad pe rafturile magazinelor englezesti, unde 80% din produsele apicole sunt realizate din miere importata din tari europene printre care se numara si Romania.

“Folosim miere din Romania, cum ar fi cea de salcam si tei sau poliflora. Prin fondurile primite de la UE, Romania incurajeaza apicultura, iar numarul apicultorilor este in crestere”, a spus Patrick Robinson, Operations Director of Rowse Honey, citat de The Telegraph.

Paguba de 7 milioane de lire sterline

Asociatia Britanica a Apicultorilor a anuntat recent o scadere cu 72% a productiei de miere, in 2012, cauzata de vremea nefavorabila, iar Asociatia Fermierilor Apicoli releva ca productia s-a redus la jumatate in 2012, ceea ce echivaleaza o pierdere de 7 milioane de lire sterline pentru economia britanica.

In perioada anilor 2000-2010, Romania a produs 24.700 de tone de miere, iar apicultorilor romani li s-a promis continuarea finantarii pana la sfarsitul lui 2014. Romania va primi 3,4 milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, urmand ca in 2013 sa primeasca aceeasi suma.

Productia de miere, injumatatita de seceta

Potrivit apicultorilor romani insa, din cauza secetei, productia de miere va fi mai mica si in Romania, in acest an.

„Albinele au avut surse sarace de cules, in acest an, deoarece vegetatia, in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor de podis, a fost afectata de arsita. Din aceasta cauza, cantitatea de miere se va reduce la jumatate. Cele mai afectate culturi au fost cele de rapita si de floarea-soarelui si, in consecinta, cantitatile de miere de rapita si floarea soarelui sunt mai reduse cu 50%-60%”, a declarat, pentru Green Report, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.

Pretul mierii, in crestere cu 10%

Productia de miere din tei a fost ceva mai buna, 60% -70% din productia inregistrata anul trecut. Dar, cu toate acestea, in iarna pretul mierii va creste cu 5%-10%, a mai spus Ioan Fetea.

Apicultorii beneficiaza si in acest an de fonduri comunitare si nationale de circa 6 milioane de euro prin Programul National Apicol (PNA), sumele solicitate fiind insa mai mari decat fondurile disponibile, respectiv de 25 de milioane de euro. Prin PNA sunt alocate in perioada 2011-2013 aproape 29 de milioane de euro, programul fiind sustinut 50% din fonduri europene si 50% din bugetul national.

In prezent, in Romania, sunt aproximativ 1,27 milioane de familii de albine, 40.000 de apicultori, dintre care 10.000 produc miere bio.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri