Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

România va cere sprijinul statelor UE în lupta împotriva tăierilor ilegale

În contextul noilor regulamente europene privind tăierile ilegale de pădure, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat vineri, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții organizației Environmental Investigation Agency US (EIA), că toate statele membre trebuie să ia măsuri, iar România va solicita tuturor statelor membre UE să se alăture în lupta împotriva tăierilor ilegale.

gratiela si EIA

Ne dorim o poziție fermă și măsuri concrete din partea tuturor. În opinia noastră, oricine permite comercializarea de masă lemnoasă de proveniență ilegală, oricine închide ochii sau participă activ în acest proces, poate fi considerat părtaș într-o activitate criminală”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

La rândul său, directorul executiv al EIA a menționat că eforturile Guvernului României din ultima perioadă sunt vizibile și apreciate. ”Știm că efortul autorităților statului de a combate tăierile ilegale este semnificativ, tocmai de aceea dorim să venim în sprijinul dumneavoastră. Apreciem în mod deosebit acțiunile specifice în investigațiile dumneavoastră care au vizat mai mulți operatori economici din sectorul forestier și ne dorim ca ele să continue”, a adăugat Alexander Von Bismark.

În ceea ce privește elaborarea legislației subsecvente a Codului Silvic, secretarul de stat Dan Popescu a prezentat interlocutorilor stadiul acesteia și modul în care societatea civilă poate ajuta la elaborarea actelor normative.

”Suntem într-un stadiu avansat, a durat poate puțin mai mult, dar este pentru prima dată când în elaborare au fost implicați toți cei interesați, de la micii proprietari de pădure la Academia Română, de la ONG-uri la instituții ale statului. Chiar săptămâna viitoare vom prezenta Guvernului normele de valorificare ale masei lemnoase, un act normativ de o importanță deosebită pentru sectorul forestier, care practic reglementează piața”, a explicat secretarul de stat.

La întâlnire au participat directorul executiv al EIA, Alexander Von Bismarck, coordonatorul de programe pentru Eurasia al EIA, David Gehl, președintele asociației Agent Green, Gabriel Păun și alpinistul Alex Găvan. Reprezentanții EIA au prezentat conducerii MMAP concluziile raportului privind tăierile ilegale de păduri din România, publicat miercuri, 20 octombrie.

Curtea de Conturi Europeană consideră statul român vinovat pentru pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE

„Patru țări (Grecia, Ungaria, România și Spania) nu au pus încă pe deplin în aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE. În condițiile în care veriga cea mai slabă a lanțului de control determină soliditatea de ansamblu a acestuia pe piața unică, lemnul obținut în mod ilegal ar putea fi importat în continuare în UE prin intermediul acestor patru țări. Pe de altă parte, Europa a promovat un regim de licențe pentru a se asigura că țările producătoare de lemn din întreaga lume exportă doar lemn obținut în mod legal. UE ar trebui să își facă ordine mai întâi în propria curte și să dea un exemplu în ceea ce privește combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal”, a declarat Karel Pinxten, membrul al Curții.

EIA: Jumătate din tăierile de păduri din România sunt ilegale

Organizația non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) a publicat miercuri un nou raport potrivit căruia cel puțin 50% din tăierile de păduri din România sunt ilegale, iar compania austriacă Schweighofer pare să fie destinatarul pentru lemnul astfel obținut.

Raportul EIA afirmă că Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România prin creșterea prețurilor și preluarea stocurilor de cherestea. În 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari iar în 2014 cifra a crescut la 2,5 miliarde de dolari. În schimb, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari iar în 2014 au scăzut la 628 milioane de dolari.

„Aceste cifre scot în evidență transformarea României dintre-o economie cu tradiție în realizarea de produse manufacturate într-un furnizor de resurse naturale”, se arată în raportul EIA.

Citește și:

Curtea de Conturi Europeană: Statul român este vinovat pentru pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE

VIDEO EIA:”Holzindustrie, un factor major în defrișările ilegale din România”. UPDATE – Ministerul Mediului așteaptă rezultatele anchetei Parchetului General

Rapoartele de control de la Holzindustrie Schweighofer au ajuns la Parchetul General

Cel mai mare procesator de rășinoase din România dă în judecată, la Viena, Asociația Neuer Weg pentru calomnie

VIDEO Conducerea Schweighofer România, expusă oferind bonificații pentru lemnul tăiat ilegal

Mobilizare în Parcul Retezat, împotrivat mafiei pădurilor

Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru păduri

spot_img

Ultimele știri