Romania va continua sa se foloseasca de carbune

Romania nu va renunța la producția de energie din termocentrale și va continua să se folosească de cărbune, însă în condițiile și în baza deciziilor Comisiei Europene transpuse în legislația actuală, a declarat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu, în cadrul unei conferințe. 

Nu aș vea să vă dezamăgesc, dar vreau să vă spun că nu am în strategie să reduc cumva dependența de vreun singur elemet de producție din mix (mix-ul energetic – n.r.). Am interesul să dezvolt acest mix, dar cu respectarea condițiilor de mediu, și cred că mai importat este să producem în continuare pe cărbune, dar în condițiile și în baza deciziilor Comisiei Europene transpuse în legislația actuală. Din acest motiv am semnalat demaraea acestei investiții de la Grupul 5 Rovinari, care se referă strict la respectarea condițiilor de mediu”, a explicat minstrul Energiei în replică la declarațiile făcute de Ion Cepaga, reprezentantul Greenpeace România, care a semnalat faptul că mai mult de jumătate dintre unitățile termocentralelor din România funcționează ilegal în 2017.

Peste 50% dintre unitățile termocentralelor din România funcționează ilegal

Ministrul Energiei a mai spus că România, alături de Bulgaria, țară care va prelua președinția UE la începutul anului următor, va susține la Comisia Europeană ca măsurile privind reducerea producției de energie din cărbune să fie adaptate pentru cele opt țări din Uniunea Europeană, printre care România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Sovenia, care depind de cărbune pentru producția de energie electrică.

Potrivit unui raport realizat de Greenpeace România, din cele 28 de grupuri energetice pe cărbune din România 15 pot funcționa doar ilegal, deoarece nu dețin autorizație integrată de mediu și nu se pot conforma cu limitele de poluare a aerului.

Conform aceleași surse, Garda Națională de Mediu a sancționat contravențional și a dispus suspendarea funcționării a patru termocentrale (Mintia, Turceni – Grupul 7, Paroșeni și Govora), cu toate acestea unele funcționează în continuare, unele de aproape trei ani.

În 2016 au fost îndeajuns doua termocentrale, Mintia și Govora, pentru a depăși întregul plafon național pentru oxizi de sulf și pulberi în suspensii. Mai grav este că, deși Garda de Mediu a amendat operatorii, aceștia se află încă pe lista dipeceratelor a Transelectrica”, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe, Ion Cepraga, coordonator campanii, Greenpeace România.

Începând din 31 iulie 2017, cele mai poluante centrale electrice din Europa, inclusiv multe termocentrale pe bază de cărbune din Romania, trebuie să investească în depoluare sau să închidă, datorită noilor norme UE.

Au fost introduse limite mai restrictive pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF). Aceste substanțe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sănătate și de mediu.

spot_img

Ultimele știri