Dup─â Delta Dun─ârii, o nou─â rezerva╚Ťie a biosferei ├«n Rom├ónia

in Biodiversitate 2 October 2015 622 Views

Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor sus╚Ťine declararea Parcului Natural Por╚Ťile de Fier ca rezerva╚Ťie a biosferei. Documenta╚Ťia va fi transmis─â la UNESCO ÔÇô Paris pentru declararea unei noi rezerva╚Ťii a biosferei pe teritoriul Rom├óniei.

foto-parc-natural-lalea

├Än prezent, ├«n Rom├ónia exist─â o singur─â arie protejat─â, rezerva╚Ťie a biosferei, ╚Öi anume Rezerva╚Ťia Biosferei Delta Dun─ârii (RBDD), de╚Öi mai exist─â dou─â arii protejate ce au ╚Öi statutul de rezerva╚Ťie a biosferei, conferit ├«nainte de 1989, dar care nu ├«ndeplinesc criteriile strategiei de la Sevilia, din cauza absen╚Ťei a╚Öez─ârilor umane. ├Än acest context, exist─â riscul ca aceste arii s─â-╚Öi piard─â ├«n viitor acest statut, ceea ce ar plasa Rom├ónia pe un loc coda╚Ö din punct de vedere al num─ârului de rezerva╚Ťii ale biosferei, chiar dac─â la capitolul suprafa╚Ť─â situa╚Ťia este mai bun─â prin RBDDÔÇŁ, a declarat secretarul de stat Anne Jug─ânaru.

Odat─â cu declararea ca rezerva╚Ťie a biosferei a Parcului Natural Por╚Ťile de Fier, vor ap─ârea o serie de consecin╚Ťe favorabile printre care se num─âr─â beneficiile aduse comunit─â╚Ťilor locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezerva╚Ťii, dar ╚Öi prin dezvoltarea turismului ╚Öi ├«ncurajarea conserv─ârii tradi╚Ťiilor culturale ╚Öi populare ale zonei sub egida UNESCO.

De asemenea se deschide perspectiva dezvolt─ârii cooper─ârii cu Serbia, prin crearea ├«n viitor a unei rezerva╚Ťii a biosferei transfrontiere, similar─â Rezerva╚Ťiei Biosferei Delta Dun─ârii, ├«n contextul ├«n care aceast─â ╚Ťar─â a instituit un regim de protec╚Ťie ╚Öi conservare a naturii ├«n cadrul Parcului Na╚Ťional Djerdap.

Promovarea ╚Öi transmiterea la UNESCO ÔÇô Paris a documenta╚Ťiei reprezint─â prima etap─â procedural─â (cea interna╚Ťional─â) din cele dou─â necesare declar─ârii unei rezerva╚Ťie a biosferei. Cea de a doua etap─â, na╚Ťional─â, are loc dup─â aprobarea documenta╚Ťiei de c─âtre UNESCO ╚Öi const─â ├«n promovarea hot─âr├órii de guvern pentru declararea rezerva╚Ťiei biosferei.

Comentarii

comentarii