După Delta Dunării, o nouă rezervație a biosferei în România

in Biodiversitate 2 October 2015 1,249 Views

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține declararea Parcului Natural Porțile de Fier ca rezervație a biosferei. Documentația va fi transmisă la UNESCO – Paris pentru declararea unei noi rezervații a biosferei pe teritoriul României.

foto-parc-natural-lalea

În prezent, în România există o singură arie protejată, rezervație a biosferei, și anume Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), deși mai există două arii protejate ce au și statutul de rezervație a biosferei, conferit înainte de 1989, dar care nu îndeplinesc criteriile strategiei de la Sevilia, din cauza absenței așezărilor umane. În acest context, există riscul ca aceste arii să-și piardă în viitor acest statut, ceea ce ar plasa România pe un loc codaș din punct de vedere al numărului de rezervații ale biosferei, chiar dacă la capitolul suprafață situația este mai bună prin RBDD”, a declarat secretarul de stat Anne Jugănaru.

Odată cu declararea ca rezervație a biosferei a Parcului Natural Porțile de Fier, vor apărea o serie de consecințe favorabile printre care se numără beneficiile aduse comunităților locale prin desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervații, dar și prin dezvoltarea turismului și încurajarea conservării tradițiilor culturale și populare ale zonei sub egida UNESCO.

De asemenea se deschide perspectiva dezvoltării cooperării cu Serbia, prin crearea în viitor a unei rezervații a biosferei transfrontiere, similară Rezervației Biosferei Delta Dunării, în contextul în care această țară a instituit un regim de protecție și conservare a naturii în cadrul Parcului Național Djerdap.

Promovarea și transmiterea la UNESCO – Paris a documentației reprezintă prima etapă procedurală (cea internațională) din cele două necesare declarării unei rezervație a biosferei. Cea de a doua etapă, națională, are loc după aprobarea documentației de către UNESCO și constă în promovarea hotărârii de guvern pentru declararea rezervației biosferei.

Comentarii

comentarii