Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romanii accepta lent noile tehnologii

Romanii continua sa utilizeze, pe scara larga, sisteme de incalzire de generatie veche, au anuntat specialistii prezenti la conferinta de presa anuala a grupului Bosch de la Bucuresti.

“Piata romaneasca e inca dominata de centralele murale conventionale pe gaz. Acestea reprezinta 29 la suta din vanzarile noastre”, a declarat Adrian Balsanu, directorul diviziei Termotehnica din cadrul Bosch Romania.

Oficialul Bosch a explicat ca, la nivelul companiei sale, situatia nu este privita ca un indiciu al conservatorismului romanilor, ci ca o dovada a potentialului de care dispune piata romaneasca in domeniul noilor tehnologii. Pe acest segment, Bosch ofera centrale murale in condensatie, cazane pe lemne, pompe de caldura si panouri solare.

Prin intermediul programului Casa Verde, Ministerul Mediului si Padurilor stimuleaza financiar o parte dintre aceste investitii. Astfel, pentru instalarea de pompe de caldura se ofera o subventie de 8000 de lei, iar pentru panouri solare – 6000 de lei.

“Exista un potential real pentru industria noastra, cat timp protectia mediului va fi sustinuta prin programe guvernamentale”, a precizat Adrian Balsanu. In caz contrar, “piata dominata de pret” ar fi un pericol pentru extinderea noilor sisteme de incalzire, mai scumpe decat cele traditionale. In anul 2011, fata de anul 2010, Bosch a avut cresteri la vanzarea de panouri solare in Romania. In schimb, vanzarile de pompe de caldura si de central pe lemne au scazut.

Divizia Termotehnica este una dintre cele patru componente ale grupului Bosch. Celelalte trei sunt Divizia Automotive Aftermarket, Divizia de Scule Electrice si Centrul de Comunicare. Alaturi de acestea functioneaza BSH Electrocasnice, filiala din Romania a concernului german BSH Bosch und Siemens Hausgerate – in care sunt parteneri egali firmele Robert Bosch GmbH din Stuttgart si Siemens AG din Munchen. In Europa, vanzarile BSH de aparate electrocasnice super-eficiente au crescut in 2011 cu 12 la suta fata de anul precedent, atingand circa 3,5 milioane de unitati vandute, iar aceasta reprezinta mai mult de un sfert din totalul vanzarilor.

In Romania, prin intermediul BSH Electrocasnice, s-au vandut in ultimii 13 ani peste doua milioane de produse electrocasnice. “In anul 2012 ne asteptam la o crestere de 5 la suta fata de anul trecut”, a anuntat Mihai Voicila, director general BSH Electrocasnice.

Bosch este satisfacuta de facilitatile primite in Romania

Oficialii companiei Bosch sunt satisfacuti nu doar de facilitatile oferite pentru noile tehnologii, ci si de conditiile generale oferite de statul roman pentru dezvoltarea investitiilor.

“Ajutorul oferit de statul roman a jucat un rol esential in alegerea celor doua locatii din Romania pentru construirea celor doua fabrici. Fara acest sprijin din partea statului, nu ar fi fost luata decizia de a investi in Romania”, a declarat Brigitte Eble (foto), director general Robert Bosch SRL si reprezentanta grupului Bosch in Romania.

Fabrica din Blaj va fi extinsa cu o noua linie de productie, care va furniza senzori de turatie pentru sisteme ABS si ESP, iar la Cluj-Napoca va fi construita o fabrica noua, care va produce unitati electronice de comanda pentru autovehicule. Lucrarile de constructie au inceput in luna martie la Blaj si in luna mai la Cluj. Investitiile de la Cluj vor totaliza 77 de milioane de euro, iar extinderea fabricii de la Blaj va costa 43 de milioane de euro. Constructia celor doua noi obiective va costa circa 1200 de euro pe metru patrat, din care statul roman ofera, drept subventie, cel mult 375 de euro pe metru patrat. Brigitte Eble a evitat sa precizeze care e suma totala de care va beneficia Bosch din partea statului roman, dar a subliniat ca aceasta este mai mica decat nivelul de 30 de milioane de euro, avansat recent de autoritatile locale din judetul Cluj.

Pe de alta parte, Brigitte Eble a recunoscut ca filiala Bosch din Romania va avea o scadere a cifrei de afaceri de circa 8 – 10 milioane de euro, din cauza deciziei Renault de a muta o parte a productiei din Romania in Maroc si in Rusia. “Dar ne asteptam la asta”, a subliniat Brigitte Eble. Potrivit acesteia, cifra de afaceri a grupului Bosch nu va fi afectata, intrucat scaderea din Romania va fi compensata de cresterile vanzarilor Bosch in Maroc si in Rusia.

Brigitte Eble a sugerat insa ca Bosch Romania ar putea primi noi comenzi din partea firmei Dacia sau a fabricii Ford de la Craiova. Pe acest subiect, nu au fost oferite detalii, intrucat negocierile nu se poarta in Romania: “Pentru intreaga Europa, Bosch negociaza cu Ford Germania, iar pentru grupul Renault se negociaza cu Renault in Franta”, a precizat Brigitte Eble.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Piesele Bosch reconditionate salveaza natura
 

spot_img

Ultimele știri