Romgaz și Liberty Galați vor construi împreună capacități eoliene și fotovoltaice

in Energie 12 June 2020 174 Views

Romgaz și Liberty Galați vor construi împreună unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene cât și fotovoltaice, şi vor dezvolta o unitate de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale.

Parteneriatul a fost parafat printr-un Memorandum de Înţelegere pentru a înființa o companie în comun, de tip „joint venture”, care va dezvolta noile proiecte.

Prin acest Memorandum, cele două companii sunt de acord să lucreze împreună pentru a se asigura că există o abordare unită și receptivă cu privire la implementarea proiectelor de investiţii, ce vor putea fi finanţate atât din capitaluri proprii, cât şi din surse externe prin compania de tip „joint venture” care va căuta să atragă fonduri europene prin intermediul mecanismului de finanțare „Green Deal” și/sau prin intermediul schemelor de finantare disponibile în România.

“Acest parteneriat este un exemplu pentru România. Continuăm astfel prioritățile ROMGAZ din strategia de dezvoltare pe termen lung prin care ne dorim sa diversificăm lanţurile de valorificare a gazelor naturale la nivel superior. Investiția este una importanta la nivel național și reprezintă un prim pas de poziționare a României pe harta Europei în producția de oțel verde. Astfel de investiții duc la dezvoltări pe orizontala a multor sectoare economice și implicit o motivaţie pentru ROMGAZ să amplifice programele de explorare-producție”,  a declarat Adrian Volintiru, director general Romgaz.

Perioada de implementare va fi cuprinsă între trei ani și jumătate și patru ani, în care ambele companii spun că vor coopera și vor depune eforturi comune pentru ca proiectele de investiţii să devină realitate şi un model de bună practică în economia românească.

Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al Alianței G.F.G., a declarat: „Pe baza acordului pe care le-am semnat astăzi cu Romgaz, vom putea livra energia competitivă pe termen lung, necesară susținerii acestui proiect fascinant, de a produce la Galați oțel cu o amprentă redusă de carbon. Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes și va pune Galațiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oțelui cu conținut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generațiile următoare.”

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra. Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Liberty Galați este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forță de muncă de 7.600 de oameni și o capacitate de producție curentă de aproximativ 2 milioane de tone de oțel pe an pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie eoliană.

Liberty Steel Group face parte din Alianța G.F.G., o grupare internațională de întreprinderi și investiții deținută de Sanjeev Gupta și familia sa. Alianța este structurată în trei piloni industriali de bază; Liberty Steel Group, Alvance Aluminium Group și Simec Energy Group, independenți unul de altul.

 

Comentarii

comentarii