Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Rompetrol: Un mediu de miliarde…

text de Ecaterina Procopov

In urma contractului de privatizare din 2001, Grupul Rompetrol a mostenit in cele doua rafinarii niste lagune pline cu deseuri petroliere aflate la Vega de mai bine de 100 de ani, iar la Petromodia de 30 de ani. Cati bani vor fi investiti in ecologizarea acestor poluari istorice? Raspunsul ni-l da Bogdan Pitigoi, directorul QHSE(Quality, Health, Safety and Environment) al Grupului Rompetrol.

Legislatia europeana devine tot mai dura si, privind anticiparile comisiilor de la Bruxelles, focusate in general pe industria chimica, petrochimica, ciment, cele cunoscute prin definitie ca fiind mai poluante, reprezentantii Rompetrol stiu ca vor fi obligati sa faca investitii mult mai mari decat cele pe care le preconizeaza. In primul rand la cele doua rafinarii exista aproximativ 250 de tone de mizerie, in locul carora trebuie sa ramana pamant de flori. Bogdan Pitigoi spune ca pentru ecologizare costurile vor ajunge in urmatorii trei, patru ani la peste 50 de milioane de dolari. Pentru partea de epurare, proiectul de modernizare a statiei de la Petromidia a costat aproape 7 milioane de dolari, iar in viitorul apropiat se preconizeaza construirea unei noi statii de epurare la Vega. Pentru acest proiect se estimeaza costuri intre 6 si 8 milioane de dolari.

In ceea ce priveste investitiile tehlogice, exista un concept la nivel international, numit BAT( Best Technologie Available) care presupune o evaluare a producatorilor de instalatii, cu cele mai bune rezultate la nivel global . "Intotdeauna, in momentul in care iti propui sa faci o investitie tehnologica, trebuie sa ti-o comensurezi la nivel de BAT, pentru ca altfel, exista pericolul ca statul sa spuna <> ; iar cel mai bun randament la nivel de proces operational obtinut prin implementarea celor mai bune tehnologii costa…"

Cu toate acestea, am aflat de la Bogdan Pitigoi ca o puzderie de bani se duc in niste investitii "mascate": monitorizarea factorilor de mediu. Practic in fiecare luna, se cheltuiesc 100 de mii de euro pentru zeci de analize la apa, aer si sol, pentru a monitoriza starea lor, pentru a raporta autoritatilor de mediu aceste cifre si pentru a-i convinge ca totul se incadreaza in standardele europene. "Teoria activitatii de laborator spune ca nimic nu e mai greu de monitorizat in lumea asta decat o rafinarie. Şi noi avem doua. Aceste investitii nu se vor observa niciodata. Nu se vede cand faci ceva bun, se vede numai cand nu faci ceva. Asa ca pana la urma acesti bani sunt investiti in sanatatea oamenilor si, chiar daca pare patetic, int-o tara mai curata. E o dovada de respect corporatist: in momentul in care o corporatie se straduieste sa fie cat mai curata cu putinta, e un respect pe care il arata, atat partenerilor de afaceri, cat si comunitatii."

Şi pentru ca tot vorbim despre un mediu cat mai curat, Bogdan Pitigoi ne marturiseste ca, intr-un viitor cat mai apropiat spera ca in Romania energia sa fie produsa cat de mult pe baza resurselor regenerabile, asa cum se practica in multe dintre tarile dezvoltate. Mai exact, el mizeaza pe un trident alcatuit din energie eoliana, energie obtinuta prin arderea gunoiului si energie pe baza de biomasa. Chiar daca nu traim in Olanda sau in sudul Frantei , vantul poate constitui o solutie viabila pentru producerea energiei. In ceea ce priveste gunoiul, energia se poate obtine prin incinerarea sau prin captarile de gaz metan si nu ar fi deloc rau, ne spune reprezentantul Rompetrol, ca intr-o groapa de deseuri, ca cea de la Glina, sa fie implementate niste tehnologii speciale de prelucrare. In felul acesta, doua lucruri benefice s-ar realiza in acelasi timp: eliberarea de energie si anihilarea mormanelor saturate de gunoi. Cat despre energia rezultata din biomasa, e clar ca, fiind regenerabila, aceasta este mult mai ieftina, nu ca titeiul care constituie o sursa rara, iar pretul materiei prime este mult mai mic. Cu aceasta ocazie, Bogdan Pitigoi ne anunta ca incepand cu luna iunie sau iulie a acestui an, Grupul Rompetrol va pune in vanzare biodiesel, un amestec din uleiuri vegetale, in proportii variind intre 2,5 si 5 %, si motorina, conform legislatiei europene. Toate studiile au demonstrat ca acest amestec nu necesita modificari ale motoarelor, in schimb acesta va genera o reducere a noxelor de 10-12 %. "Toata bucataria interna este pregatita. Nu mai asteptam decat legislatia, accizarea si ca statul sa-si faca datoria." Rompetrol se va implica in productia de biocombustibil, dar incepand, probabil, din 2008. Deja au fost facute studii de fezabilitate pentru constructia unei instalatii pentru generare de ulei vegetal, insa momentan se analizeaza datele.

Pana in anul 2010, spune tot Bogdan Pitigoi, investitiile totale in rafinariile de la Petromidia si de la Vega vor ajunge la niste sume enorme, care inca nu pot fi comensurate cu exactitate, insa "idealul nostru este sa facem cele doua rafinarii si toate site-urile de activitate Rompetrol niste site-uri verzi. Sunt constantean, ma duc pe malul marii si nu vreau ca atunci cand ma asez pe plaja sa-mi vina un nor de sulf dinspre Petromidia. De fapt, majoritatea colegilor mei de la Petromidia sunt constanteni si stiu ca daca isi fac treaba, isi apara pielea lor si a copiilor lor."

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri