Rompetrol: Vanzari de 1,7 miliarde USD in 2012

in Stiri 18 December 2012 355 Views

Grupul Rompetrol a fost desemnat de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), cel mai mare exportator al Romaniei de produse petroliere in anul 2012, cu un volum total al vanzarilor pe pietele externe de peste 1,7 miliarde USD, potrivit unui comunicat al companiei.

Compania se extinde in regiunea
Marii Negre si a Marii Mediterane

“Acest an a fost foarte unul foarte important pentru noi, am reusit in actualele conditii economice sa finalizam cu succes modernizarea Rafinariei Petromidia si cresterea capacitatii de la 3,5 pana la 5 milioane de tone pe an. Acest proiect reprezinta o etapa-cheie in strategia dezvoltarii Grupului Rompetrol. In urmatoarea perioada, ne-am propus extinderea in tarile din regiunea Marii Negre si Marea Mediterana. Majorarea productiei si a vanzarilor de carburanti va determina o crestere cu 15-20% a exporturilor si, implicit, cresterea cotei de piata a produselor noastre in Ucraina, Bulgaria, Georgia si Republica Moldova”, a declarat Azamat Zhangulov, prim-vicepresedinte al Grupului Rompetrol.

Petromidia: 50 milioane dolari,
investiti in proiecte de mediu

Programul de modernizare a rafinariei Petromidia, inceput in 2006, a fost finalizat in acest an, iar valoarea totala a investitiei, s-a ridicat la 380 milioane dolari.

50 de milioane de dolari au fost alocati suplimentar programelor de mediu, rafinaria aliniindu-se in permanenta ultimelor norme europene de mediu, potrivit declaratiilor facute in urma cu catva timp de vicepresedintele Grupului Rompetrol, Arman Kairdenov.

Nivelul emisiilor de CO2 si sulf,
in conformitate cu normele UE

“Procesul de modernizare a rafinariei Petromidia, inceput in 2006, a fost incheiat cu succes, iar 50 de milioane au fost bani suplimentari pentru mediu. Ne aliniem in permanenta normelor europene de mediu, iar suma a fost alocata atat pentru reducerea emisiilor de sulf si de CO2, cat si pentru reducerea consumului de energie de pe platforma de la Navodari. In urma programului de modernizare, consumul de energie va fi redus cu 40%”, a explicat Arman Kairdenov.

1,2 miliarde USD, contributie la bugetul de stat

Valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (rafinariile Petromidia si Vega, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas) in perioada ianuarie–septembrie 2012 s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde USD.

Vanzarile de carburanti ale companiei in perioada ianuarie-septembrie 2012 s-au ridicat la peste 2 milioane tone, 46% din carburantii comercializati fiind livrati la export, atat catre companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cat si catre alti parteneri traditionali din regiunea Europei Centrale si de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Contributia Rompetrol Rafinare la bugetul de stat al Romaniei s-a ridicat in primele 9 luni ale anului la peste 907 milioane USD. Se estimeaza ca valoarea totala virata de companie pentru 2012 va depasi 1,2 miliarde USD.

Mihaela Pavnutescu

 

Comentarii

comentarii