Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romsilva respinge acuzațiile Agent Green privind administrarea pădurilor din patrimoniul UNESCO

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge acuzațiile organizației Agent Green. Organizația de mediu susține că instituția nu protejează pădurile din siturile UNESCO, că ”exploatează abuziv în mod planificat” făgetele multiseculare și că ar avea loc tăieri ilegale în acestea, potrivit unui comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor.

Sursă foto: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

Astfel, portivit comunicatului de presă, România a înscris în patrimoniul natural al UNESCO o suprafață totală de 23.982,77 hectare, dintr-un total de 92.023,24 hectare, incluse de douăsprezece state la nivel european, cele din țara noastră reprezentând 26% din totalul suprafețelor la nivel european.

Din cele 23.982,77 hectare din România înscrise în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO, 23.644,53 hectare, adică șapte din cele opt situri UNESCO, sunt păduri aflate în proprietatea publică a statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

În ghidul operațional al UNESCO se stipulează ca în jurul acestor situri UNESCO, strict protejate, trebuie să existe o zonă ”tampon”, de protecție, de minim 50 de metri în jurul siturilor. România a stabilit zone ”tampon” mult mai largi în jurul pădurilor UNESCO, în unele cazuri de kilometri întregi, astfel că suprafața zonelor ”tampon” din jurul siturilor UNESCO din România este de 67.000 hectare, care înconjoară cele 23.982,77 hectare păduri de fag strict protejate”, se arată în comunicatul Romsilva.

Regia Naținală aduce ca exemplu situația Sloveniei, care a introdus în patrimoniul UNESCO circa 800 hectare păduri de fag, cu o zonă ”tampon” de circa 175 de hectare, iar la unele situri UNESCO din alte țări europene, peste limita de 50 metri de situl propriu-zis nu sunt impuse alte restricții.

Reprezentanții Romsilva precizează că în cele 23.982,77 hectare aflate în siturile UNESCO nu au fost efectuate lucrări silvice, acestea fiind strict protejate.

În zonele ”tampon” ale siturilor UNESCO, din jurul acestora, Romsilva a efectuat lucrări prevăzute de legislație și amenajamentele silvice, care nu au afectat valoarea universală a siturilor UNESCO, pentru care acestea au fost desemnate. Ulterior, un ONG a reclamat la instituțiile internaționale că unele lucrări din zonele ”tampon”, care înconjoară pădurile din sit, ar pune în pericol pădurile din siturile UNESCO, fără a prezenta justificări clare privind modul în care acestea ar fi fost afectate. Prin noul raport internațional publicat recent, care urmează să fie prezentat Comitetului Patrimoniului Mondial, constatăm că se recomandă noi restricții, suplimentare față de cele stabilite inițial la desemnarea siturilor UNESCO”, se mai arată în comunicatul Romsilva.

Citește și:

Agent Green, despre noul raport UNESCO privind pădurile: România riscă un conflict diplomatic de proporții

spot_img

Ultimele știri