Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romsilva vrea să cumpere terenuri degradate pentru împăduriri

Directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonțu, a anunțat miercuri că a dispus alocarea a 25 milioane de lei pentru achiziția de terenuri ce urmează să fie împădurite. Sumele sunt asigurate din fondul de conservare și regenerare a pădurilor constituit la nivelul Regiei potrivit Legii 46/2008 privind Codul silvic.

reimpadurire

Este pentru prima dată când Regia Națională a Pădurilor face pași atât de importanți în această direcție. Politica de achiziție va continua și în anii următori, concentrându-ne pe terenurile agricole degradate, în zone deficitare în vegetație forestieră, pentru că, în acest fel, le vom da o întrebuințare superioară. Procedura de achiziție va fi extrem de transparentă, fiind stabilită prin HG 118/2010”, a declarat Ciprian Pahonțu.

HG 118/2010 stabilește metodologia de achiziționare prin cumpărare, schimb sau donație de către stat, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și ceilalți administratori, a terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietate publică a statului.

Potrivit art. 2 din Metodologia de achiziție, fac obiectul cumpărării categoriile de terenuri în următoarea ordine de priorități:

a) enclave existente în fondul forestier proprietate publică a statului;

b) terenuri cu destinație agricolă care nu sunt limitrofe fondului forestier național, cu suprafața mai mare de 20 ha, situate în zonele deficitare în păduri;

c) terenuri cu destinație agricolă limitrofe fondului forestier proprietate publică a statului;

d) terenuri forestiere limitrofe fondului forestier proprietate publică a statului.

Cumpărarea de terenuri agricole în vederea împăduririi se va face în baza unei evaluări realizate de o comisie, constituită la nivel județean și formată din 5 membri, aprobată de conducătorul structurii teritoriale de specialitate din subordinea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, pentru fiecare județ.

Din comisie fac parte obligatoriu un reprezentant al structurii teritoriale silvice din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, având calitatea de președinte, un economist, un jurist și 2 ingineri cu studii de specialitate, care își desfășoară activitatea în unitatea din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Comisia are ca atribuții analiza oportunității cumpărării terenului, evaluarea terenului, stabilesc prețul oferit în cazul cumpărării și supun spre aprobare conducerii administratorului documentația de evaluare în vederea cumpărării. HG nr. 118/2010 prevede formule matematice pentru stabilirea valorii terenurilor propuse pentru cumpărare.

Nu pot face o evaluare a suprafeței de teren pe care Romsilva ar putea-o achiziționa în acest an, pentru că prețul terenului diferă de la o regiune la alta, iar orice cifră aș avansa ar echivala cu stabilirea prețului de cumpărare”, susține directorul general al Romsilva.

spot_img

Ultimele știri