Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 11 January 2019 384 Views

O funda╚Ťie din Olanda a construit, cu plasticul recuperat din r├óul Meuse, un parc plutitor unde oamenii se pot odihni, iar p─âs─ârile ╚Öi pe╚Ötii ├«╚Öi pot depune ou─âle ╚Öi se pot ad─âposti.

Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

Recycled Island Foundation a montat pe r├óul Meuse, din Rotterdam, mai multe capcane cu care str├ónge plasticul care altfel ar fi ajuns ├«n Marea Nordului. Capcanele func╚Ťioneaz─â ca ni╚Öte insule ancorate ├«n apropierea ╚Ť─ârmurilor ╚Öi care capteaz─â plasticul purtat de curen╚Ťi.

Plasticul strâns într-un an și jumătate a fost topit (calitatea lui fiind bună, pentru că a devenit recent deșeu) și transformat în plăci mari de plastic. Cu acestea, au fost construite 28 de blocuri hexagonale, care au fost legate între ele și astfel au creat împreună Recycled Park.

Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

Blocurile din plastic au fost create de c─âtre funda╚Ťie, cu ajutorul studen╚Ťilor de la mai multe universit─â╚Ťi olandeze, cum ar fi Universitatea din Rotterdam, Universitatea Wageningen ╚Öi TU Delf.

Parcul plutitor, care se ├«ntinde pe 140 de metri p─âtra╚Ťi, are numai dou─â zone dedicate relax─ârii oamenilor, iar restul sunt pentru p─âs─âri, pe╚Öti ╚Öi insecte (├«n special albine). Pe suprafa╚Ťa a 26 de blocuri hexagonale au fost create gr─âdini asem─ân─âtoare celor de pe acoperi╚Öuri, iar partea blocurilor care atinge suprafa╚Ťa apei este format─â dintr-un fel de sit─â de plastic, care permite dezvoltarea vie╚Ťii acvatice. Printre algele formate acolo, pe╚Ötii ├«╚Öi pot depune ou─âle.

ÔÇ×P─âs─ârile ╚Öi pe╚Ötii mici pot g─âsi aici ad─âpost ╚Öi spa╚Ťiu pentru a cre╚Öte ├«nainte s─â plece ├«n apele mai ad├ónciÔÇŁ, explic─â funda╚Ťia.

gardenium.ro

├Äntre blocurile din plastic exist─â culoare unde p─âs─ârile se pot odihni, departe de agita╚Ťia activit─â╚Ťii navale din Rotterdam. Din cele dou─â hexagoane aflate la ambele capete ale parcului, oamenii pot observa via╚Ťa s─âlbatic─â de pe blocurile cu verdea╚Ť─â.

ÔÇ×C├ónd recuper─âm plasticul direct din ora╚Öe ╚Öi porturi, prevenim ├«n mod activ cre╚Öterea supei de plastic din m─âri ╚Öi oceane. Rotterdam poate da un exemplu pentru ora╚Öele port din toat─â lumea. Realizarea blocurilor din plastic reciclat este un pas important c─âtre un r├óu f─âr─â gunoaieÔÇŁ, a declarat arhitectul Ramon Knoester, fondatorul Recycled Island Foundation.

Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

Proiectul este deocamdat─â un prototip care va fi ├«mbun─ât─â╚Ťit ╚Öi extins. Knoester a spus c─â inten╚Ťioneaz─â s─â testeze ideea ├«n porturi precum Londra sau Antwerp (Belgia) care, asem─ân─âtoare Rotterdamului, sunt traversate de r├óuri intens circulate ╚Öi care se vars─â ├«n Marea Nordului.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii