Rusia a decis să elibereze aproape 100 de balene în urma unui val de proteste

in Autoritati, Biodiversitate 11 April 2019 108 Views

Autorităţile din Rusia au semnat un acord cu un grup de oameni de știință internaționali pentru a elibera aproape 100 de balene care au fost ținute luni de zile în ţarcuri în Orientul Îndepărtat al Rusiei, un scandal care a declanșat un val de critici.

Imagini cu acele balene, obligate să trăiască înghesuite în ţarcuri amenajate într-un golf aflat în apropiere de Nahodka, oraş-port la Marea Japoniei, au apărut prima dată în presa internaţională anul trecut, generând un val de critici.

Situația lor a înfuriat grupurile pentru drepturile animalelor și a declanșat o petiție pentru a elibera balenele, distribuită de actorul Leonardo DiCaprio pe social media, care a adunat aproape 1,5 milioane de semnături online. Actrița Pamela Anderson a postat, de asemenea, o scrisoare deschisă președintelui rus Vladimir Putin pe site-ul său.

Excrementele balenei albastre relevă sănătatea lanțului trofic din Antarctica

Animalele marine au fost capturate de o companie care plănuia să le vândă în China. Dar, după ce situaţia balenelor a fost dezvăluită în presă, liderii de la Kremlin au intervenit şi au ordonat autorităţilor locale să acţioneze pentru a găsi o cale care să permită eliberarea vieţuitoarelor. 

Decizia de eliberare a balenelor, luată după o amânare de mai multe luni, a coincis cu vizita în regiune a lui Jean-Michel Cousteau, un oceanograf francez şi fiu al celebrului expert în biodiversitate marină Jacques-Yves Cousteau. 

“O decizie oficială a fost luată pentru eliberarea tuturor animalelor în sălbăticie. Experţi din echipa lui Cousteau şi experţi ruşi vor decide momentul şi care dintre animale să fie eliberate “, a declarat Oleg Kozhemyako, guvernatorul provinciei Primorie, citat de TASS.

Autorităţile vor amenaja un centru special de recuperare a balenelor, care să deţină condiţii cât mai apropiate de mediul natural al acestora şi în care orice animal aflat în suferinţă să poată fi tratat. 

Oamenii de știință au promis că vor elabora până luna următoare un plan de eliberare a balenelor, dintre care unele au fost capturate cu mult timp în urmă.

Japonia a ucis 333 de balene în Oceanul Arctic, făcând abuz de legile internaționale

Kremlinul a declarat că Rusia nu are interdicția directă de capturare a balenelor, dar acestea pot fi prinse doar în mod legal în circumstanțe specifice, în scopuri științifice și educaționale.

Comentarii

comentarii