Rusia a eliberat ultimele balene ţinute captive

in Autoritati, Biodiversitate 1 September 2019 95 Views

Autorit─â╚Ťile din Rusia au eliberat ultimele balene ┼úinute captive timp de un an ├«n bazine ├«nguste ├«n Extremul Orient, m─âsur─â care a fost salutat─â de activi╚Ötii de mediu locali.

Un total 75 de balene beluga r─âm├ón ├«ns─â captive ├«ntr-un centru din apropierea ora┼čului Nahodka, la 200 de kilometri de Vladivostok. Interdic┼úia de a captura animale marine de c─âtre Rusia pentru v├ónzarea c─âtre acvarii, ├«n special din China, r─âm├óne, de asemenea, o problem─â ├«n suspans.┬á

Institutul rus de oceanografie a indicat mar┼úi c─â ultimele dou─â orci ┼či ┼čase beluga au fost transportate cu vaporul ┼či camionul 1.800 de kilometri p├ón─â la Marea Ohotsk, ├«n Oceanul Pacific, unde au fost eliberate. Din luna iunie, zece orci ┼či 12 beluga au fost eliberate ├«n acela┼či mod. 

Organiza┼úia rus─â Sakhakin Watch, care lupt─â pentru aceste eliber─âri, a salutat aceast─â “imens─â victorie pentru mediu” c├ó┼čtigat─â ├«n pofida “contractelor semnate cu cump─âr─âtorii chinezi”. 

Potrivit autorit─â┼úilor ruse, prioritatea a constituit-o eliberarea orcilor vara, deoarece acestea sunt mai pu┼úin rezistente dec├ót beluga, o specie arctic─â care se poate ├«ntoarce ├«n ocean ┼či ├«n perioadele mai reci.┬á

Excrementele balenei albastre relev─â s─ân─âtatea lan╚Ťului trofic din Antarctica

├Än timp ce activi┼čtii pentru mediu ┼či oamenii de ┼čtiin┼ú─â au criticat primele eliber─âri, Greenpeace a recunoscut mar┼úi c─â aceast─â a patra opera┼úiune a fost mai transparent─â dec├ót cele anterioare. 

ONG-ul sus┼úine ├«ns─â c─â are informa┼úii potrivit c─ârora pescarii locali au solicitat deja licen┼úe pentru a captura belene beluga anul viitor. 

“Dac─â capturarea cetaceelor ├«n nevoi educa┼úionale ┼či recreative nu este interzis─â, situa┼úia s-ar putea repeta ├«ntr-un an sau doi”, a avertizat Ovanes Targoulian, expert ├«n cadrul Greenpeace.┬á

Difuzarea ├«n luna februarie a unor fotografii cu 11 orci ┼či 93 de beluga ┼úinute captive ├«n bazine mici din vara anului 2018 a st├órnit un val de proteste la nivel mondial. 

O petiţie pe site-ul exchange.org dedicată eliberării acestor animale a adunat peste 1,5 milioane de semnături, inclusiv ale unor celebrităţi precum actorul american Leonardo DiCaprio. 

├Än cele din urm─â, pre╚Öedintele rus Vladimir Putin a ordonat oficialilor s─â rezolve situa╚Ťia ╚Öi a supravegheat eliberarea primului lot de balene, care a avut loc ├«n iunie.

Rusia este singura ┼úar─â din lume care permite capturarea ┼či v├ónzarea de orci ┼či beluga c─âtre acvarii – o practic─â controversat─â, f─âcut─â posibil─â de lacune legale pe care autorit─â┼úile au promis c─â le vor remedia.

At├ót balenele uciga╚Öe, c├ót ╚Öi balenele beluga sunt animale extrem de inteligente ╚Öi sociabile a c─âror captivitate a fost considerat─â neetic─â de multe ╚Ť─âri occidentale, for╚Ť├ónd companii ca SeaWorld din SUA s─â anun╚Ťe c─â vor elimina treptat utilizarea lor din spectacole.

Comentarii

comentarii