Rusia a eliberat ultimele exemplare de beluga ţinute în captivitate

in Autoritati 12 November 2019 162 Views

Rusia a anunţat duminică că a eliberat în sălbăticie ultimele exemplare de beluga ţinute în captivitate de peste un an în bazine neîncăpătoare din Extremul Orient şi destinate vânzării în străinătate, un caz care a provocat indignarea comunităţii internaţionale.

După aproape cinci luni, autoritățile ruse au finalizat eliberarea tuturor celor 97 de orcha și balene beluga.

Autorităţile ruse auţinut captive şi 11 orca îngrămădite de vara trecută în piscine de mici dimensiuni din apropierea portului Nahodka, în Oceanul Pacific, deţinute de antreprenori privaţi. Ultimele orca ţinute în captivitate au fost eliberate în august.

Rusia este singura ţară din lume care autorizează capturarea şi vânzarea balenelor orca şi beluga către acvarii, o practică controversată, dar posibilă în contextul unor portiţe juridice pe care autorităţile au promis că le vor corecta. Cele mai multe dintre cetaceele beluga şi orca aflate la Nahodka erau destinate unor parcuri acvatice din China.

“În regiunea Primorie, operaţiunea de eliberare a mamiferelor marine în habitatul lor natural a fost îndeplinită”, a precizat într-un comunicat Institutul rus de oceanografie.

Organizaţia rusă Sakhakin Watch, care a militat în favoarea acestei eliberări, şi-a exprimat bucuria că “eliberarea tuturor beluga s-a produs şi că ‘închisoarea balenelor’ şi-a eliberat în cele din urmă ultimii ocupanţi!”

Potrivit organizaţiei, în total 21 de beluga au fost eliberate duminică cu ajutorul a două ambarcaţiuni. Eliberarea a început cu aproximaţie la ora locală 9:00 şi s-a desfăşurat până la ora 17:00. Cu toate acestea, ONG-ul şi-a exprimat regretul că au fost forţaţi de paza de coastă să plece din golful unde a avut loc eliberarea mamiferelor.

O petiţie lansată pe site-ul change.org care solicita eliberarea animalelor a strâns peste 1,5 milioane de semnături, printre care şi a unor celebrităţi precum actorul american Leonardo DiCaprio.

În urma protestelor internaţionale, autorităţile de la Moscova au promis reintroducerea cetaceelor în apele mărine, iar Kremlinul a cerut autorităţilor locale să ia toată măsurile pentru eliberarea acestora.

Acvariile occidentale încep să ţină tot mai puţine cetaceele în captivitate (Canada săptămâna trecută a interzis practica în totalitate). Dar în China, delfinariile cu animale prinse în sălbatice sunt o afacere în plină expansiune: există acum 78 de parcuri de mamifere marine și încă 26 se află în construcție.

Comentarii

comentarii