Rusia a pierdut 1,5% din populația de albine, probabil din cauza pesticidelor

Până la sfârşitul lunii iulie, peste 300.000 de colonii de albine din Rusia, aproximativ 1,5% din total, au murit. Cauza probabilă este utilizarea necontrolată a pesticidelor.

În luna iulie, 24 din cele 85 de regiuni ale Rusiei erau afectate de decese în masă ale albinelor, ceea ce va duce la o scădere cu 20% a celor 100.000 de tone de miere recoltate de obicei anual. În plus, ar putea fi afectate și culturile pe care albinele le polenizează, printre care hrișcă și floarea-soarelui, dar și livezile.

Cele mai multe voci dau vina pe utilizarea necontrolată a pesticidelor. Yulia Melano, de la serviciul de inspecție rurală Rosselkhoznadzor, a spus, potrivit BBC, că agenția din care face parte a pierdut cea mai mare parte din puterea sa asupra controlului pesticidelor încă din 2011.

„Problema este că nu producem propriile pesticid”, a declarat Yelena Saltikova de la Institutul rus de Biochimie şi Genetică. „Nu există controale stricte aici”.

Saltikova consideră că amploarea problemei ar putea fi însă mult mai mare. „Statisticile neoficiale prezintă o cifră mult mai mare”, a adăugat ea.

„Dacă pierdem albinele, totul va fi afectat”, a declarat Arnold Butov, directorului Uniunii Apicultorilor din Rusia, pentru The Moscow Times. „Trebuie să le protejăm ca și cum ar fi sfinte”.

Indiferent de tipul de pesticide folosit, apicultorii spun că acestea ar fi trebuit să fie administrate noaptea, când albinele nu sunt libere, iar ei ar fi trebuit să fie înștiințați, astfel încât să ia măsuri suplimentare.

Scăderea populațiilor de albine a creat panică în Europa, iar experții dau vina pe un cumul de factori: schimbările climatice, pesticidele – îndeosebi neonicotinoidele – și răspândirea acarianului Varroa destructor.

Uniunea Europeană a impus în aprilie 2018 o interdicție aproape totală a neonicotinoidelor din cauza efectului negativ pe care îl au asupra albinelor și a altor polenizatori.

UE este al doilea cel mai mare bloc producător de miere din lume, cu Franța, Spania, Germania, România, Polonia, Ungaria și Grecia printre importanții furnizori. UE produce 250.000 de tone pe an, în timp ce China, 500.000 de tone.

spot_img

Ultimele știri