Rusia a pierdut 1,5% din popula╚Ťia de albine, probabil din cauza pesticidelor

in Biodiversitate, Business, Schimb─âri Climatice 9 October 2019 68 Views

P├ón─â la sf├ór┼čitul lunii iulie, peste 300.000 de colonii de albine din Rusia, aproximativ 1,5% din total, au murit. Cauza probabil─â este utilizarea necontrolat─â a pesticidelor.

În luna iulie, 24 din cele 85 de regiuni ale Rusiei erau afectate de decese în masă ale albinelor, ceea ce va duce la o scădere cu 20% a celor 100.000 de tone de miere recoltate de obicei anual. În plus, ar putea fi afectate și culturile pe care albinele le polenizează, printre care hrișcă și floarea-soarelui, dar și livezile.

Cele mai multe voci dau vina pe utilizarea necontrolat─â a pesticidelor. Yulia Melano, de la serviciul de inspec╚Ťie rural─â Rosselkhoznadzor, a spus, potrivit BBC, c─â agen╚Ťia din care face parte a pierdut cea mai mare parte din puterea sa asupra controlului pesticidelor ├«nc─â din 2011.

ÔÇ×Problema este c─â nu producem propriile pesticidÔÇŁ, a declarat Yelena Saltikova de la Institutul rus de Biochimie ┼či Genetic─â. ÔÇ×Nu exist─â controale stricte aiciÔÇŁ.

Saltikova consider─â c─â amploarea problemei ar putea fi ├«ns─â mult mai mare. ÔÇ×Statisticile neoficiale prezint─â o cifr─â mult mai mareÔÇŁ, a ad─âugat ea.

ÔÇ×Dac─â pierdem albinele, totul va fi afectatÔÇŁ, a declarat Arnold Butov, directorului Uniunii Apicultorilor din Rusia, pentru The Moscow Times. ÔÇ×Trebuie s─â le protej─âm ca ╚Öi cum ar fi sfinteÔÇŁ.

Indiferent de tipul de pesticide folosit, apicultorii spun c─â acestea ar fi trebuit s─â fie administrate noaptea, c├ónd albinele nu sunt libere, iar ei ar fi trebuit s─â fie ├«n╚Ötiin╚Ťa╚Ťi, astfel ├«nc├ót s─â ia m─âsuri suplimentare.

Sc─âderea popula╚Ťiilor de albine a creat panic─â ├«n Europa, iar exper╚Ťii dau vina pe un cumul de factori: schimb─ârile climatice, pesticidele ÔÇô ├«ndeosebi neonicotinoidele ÔÇô ╚Öi r─âsp├óndirea acarianului Varroa destructor.

Uniunea European─â a impus ├«n aprilie 2018 o interdic╚Ťie aproape total─â a neonicotinoidelor din cauza efectului negativ pe care ├«l au asupra albinelor ╚Öi a altor polenizatori.

UE este al doilea cel mai mare bloc produc─âtor de miere din lume, cu Fran╚Ťa, Spania, Germania, Rom├ónia, Polonia, Ungaria ╚Öi Grecia printre importan╚Ťii furnizori. UE produce 250.000 de tone pe an, ├«n timp ce China, 500.000 de tone.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii