Rwanda a adus cinci rinoceri negri din Europa în cadrul unui program de repopulare

in Biodiversitate 28 June 2019 58 Views

Cinci rinoceri negri crescu┼úi ├«n captivitate ├«n mai multe ┼ú─âri europene au ajuns luni ├«n Rwanda, ┼úar─â ├«n care aceast─â specie este considerat─â disp─ârut─â de 12 ani ┼či pe care autorit─â┼úile vor s─â o repopuleze.

Dou─â femele ┼či trei masculi au fost elibera┼úi ├«n incinte de protec╚Ťie ╚Öi, eventual, vor fi introduse ├«n c├ómpii deschise pentru a cre╚Öte diversitatea genetic─â a popula╚Ťiei de rinocer.

“Cei cinci rinoceri sunt o mare reu┼čit─â pentru agenda de conservare din Rwanda”, a asigurat Belice Kariza, ┼čefa pentru Turism a Consiliului de Dezvoltare din Ruanda (RDB); entitate responsabil─â cu proiectul de repopulare.┬á

Este vorba de cel mai mare transfer din istorie de rinoceri europeni ├«n Africa, dup─â efortul coordonat de RBD ┼či trei gr─âdini zoologice europene – din Cehia ┼či Danemarca – cu scopul de a impulsiona prezen┼úa acestei subspecii, aflate ├«n pericol sever de dispari┼úie.

Venirea celor cinci exemplare ridic─â la 25 num─ârul total al rinocerilor din parcul din Akagera, unde existau peste 50 de animale ├«n anii ’70, dar care ├«n 2007 au disp─ârut din cauza braconajului. 

├Än perioada ├«n care au tr─âit ├«n parcul zoologic ceh din Dvur Kralove, cei cinci rinoceri selecta┼úi – purt├ónd numele Jasiri, Jasm├şna, Manny, Olmoti ┼či Mandela – au ├«nv─â┼úat s─â se adapteze la via┼úa ├«n comun, inclusiv s─â r─âspund─â la nume atunci c├ónd sunt chema┼úi de ├«ngrijitori. 

Din mai 2017, Rwanda lupt─â s─â repopuleze fauna ┼ú─ârii cu a┼ča-numi┼úii “Big 5” leul, elefantul, bivolul african, rinocerul ┼či leopardul, cu scopul de a face mai atractive parcurile sale, promov├ónd turismul ┼či activit─â┼úile de safari.

Se estimeaz─â c─â la nivel mondial au mai r─âmas doar 700 de rinoceri din aceast─â subspecie ├«n libertate, dintre care 600 localiza┼úi ├«n Kenya ┼či mai pu┼úin de o sut─â ├«n Tanzania.

Comentarii

comentarii