S-a deschis prima fermă regenerativă din România, unde carbonul este sechestrat în sol – VIDEO

Institutul de Cercetare în Permacultură din România şi retailerul german Kaufland au inaugurat la Vlădeni, judeţul Dâmbovița, prima fermă regenerativ din țară, în urma unei investiții de 150.000 de euro. Vor fi cultivate legume și fructe în sistem regenerativ organic, ceea ce înseamnă că se vor aplica proceduri precum sechestrarea carbonului atmosferic în sol. În plus, ferma va funcționa ca un centru educațional pentru antreprenorii care vor să practice acest tip de agricultură.

Sub denumirea Sol și Suflet, primul Centru Permanent de Inovare, Producție și Educație în Agricultură Regenerativă din România operează sub forma unei ferme de 60.000 de mp.

În fermă se vor cultiva legume și fructe în sistem regenerativ organic și va conține solarii și tunele, sistem de colectare și tratare a apelor gri, sere pentru răsaduri ecologice și o livadă mixtă intercalată.

Scopul este ca specialiștii de acolo să cerceteze și să dezvolte modelul de producție regenerativ, oferind totodată programe de educație și formare profesională pentru fermierii aflați la început de drum, care vor să adopte acest tip de agricultură.

Incubatorul are forma unui program de internship plătit rezidențial, pe o perioadă de 6 luni. În paralel, ferma va coordona programe de voluntariat, tabere, cursuri și ateliere practice. Cei interesați se pot înscrie pe website-ul fermei care va găzdui Librăria de Resurse, o colecție de materiale educative video despre agricultura regenerativă, distribuit Open-Source.

Ce înseamnă o fermă regenerativă

O fermă regenerativă are drept scop diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului în sol, în timp ce oferă produse sănătoase și susține dezvoltarea unui viitor sustenabil. Fermierii care practică acest tip de agricultură utilizează tehnici și strategii moderne de creștere a fertilității solului, maximizare a producției și creștere a eficienței muncii precum cultivarea minimală și activarea microbiologiei solului, legumicultură biointensivă, keyline design ( un mod de a așeza culturile astfel încât să beneficieze ușor de apă), design de permacultură, etc. Vor fi cultivate aproximativ două sute de soiuri de legume, verdețuri, plante aromatice și medicinale, produse crescute în sistem regenerativ organic, care vor fi disponible chiar din această primăvară.

„Vrem să reinventăm modul în care se face agricultura, știm că este posibil să producem hrană sănătoasă, de calitate, și să generăm profit pentru fermieri în timp ce creștem continuu fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea, sechestrăm carbon atmosferic în sol și îmbunătățim calitatea vieții fermierilor.” declară Ionuț Bădică, Președinte ICPR.

De ce agricultura regenerativă 

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, folosește 70% din resursele de apă potabilă ale lumii și cauzează 78% din poluarea și eutrofizarea apelor. Studiile arată că agricultura convențională are impact negativ asupra schimbărilor climatice, generează pierderea biodiversității, degradarea terenurilor și inechitatea socială.

Agricultura regenerativă schimbă paradigma producției de hrană și propune soluții cu impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic și social: acordă o atenție sporită sănătății și fertilității solului, susține diversitatea speciilor, îmbunătățește calitatea vieții fermierilor și asigură bunăstarea animalelor.

În România, lipsa programelor educaționale legate de agricultura regenerativă, precum și barierele legislative și birocratice de care se lovesc potențialii noi fermieri, pot fi remediate de ferme incubator ca Sol și Suflet, care au capacitatea de a susține o nouă generație de agricultori  și contribuie la răspândirea unui model de producție agricolă replicabil, scalabil, modular, la scară mare.

Institutul de Cercetare în Permacultură din România este o rețea de profesioniști și antreprenori din diverse domenii profesionale care dezvoltă și sprijină proiecte eco-sociale etice în România.

Kaufland România se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 141 de magazine în România.

Citeşte şi:

Hub logistic pentru exportul produselor bio la Portul Zimnicea
Commoditrader şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România îşi extind parteneriatul pentru agricultura conservativă
spot_img

Ultimele știri