S-a lansat prima cooperativă de energie verde din România

in Business, EcoLIFESTYLE, Energie 5 November 2019 635 Views

Cooperativa de Energie, prima cooperativă de energie verde din România, a fost lansată la sfârșitul lunii octombrie, dar va deveni complet operațională în primul semestru al anului viitor. Oricine din țară, persoană fizică sau juridică, va putea deveni membru cooperator printr-un formular online.

Cooperativa de Energie a fost înființată în baza Regulamentului 14535/2003 privind statutul societății cooperative europene. În primul semestru al anului viitor va obține licența de producător și de furnizor de energie electrică din surse regenerabile.

Scopul cooperativei este de a democratiza piața de energie din România. Fiecare client devine membru cooperator („acționar”) printr-o contribuție (aport) la capitalul social al cooperativei, în valoare de minim 100 de lei. Înscrierea în cooperativă este complet digitalizată. Membrul cooperator va participa direct și activ la dezvoltarea cooperativei, în baza principiului democratic “un membru, un vot”.

Cooperativa va furniza energie electrică din surse nepoluante către clienții săi, membrii cooperatori, care vor își vor putea muta contractul de energie doar cu câteva click-uri, fără schimbări ale infrastructurii existente: cabluri, contoare. Energia verde va fi produsă prin achiziționarea și administrarea de capacități de producție noi sau existente, care vor fi deținute și gestionate în comun de membrii cooperatori.

Cheltuielile Cooperativei vor fi publice și raționale, iar membrii cooperatori vor avea acces la toate informațiile cu privire la operațiunile organizației.

„Vom furniza și vom produce energie din surse regenerabile. Lansarea cooperativei este primul pas pentru construirea unei comunități energetice. Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să adere la principiile cooperativei și să devină membri”, a declarat Victor Iancu, Președintele Cooperativei de Energie.

În Europa sunt peste 1.500 de cooperative de energie verde, „comunități energetice” reunite în REScoops (Renewable Energy Sources Cooperatives), pentru a investi împreună în tranziția energetică de la combustibilii fosili la energia din surse regenerabile. Este viitorul industriei de energie, care asigură ca producția și furnizarea de energie să aibă un impact din ce în ce mai redus asupra mediului înconjurător.

Comentarii

comentarii