De unic─â folosin╚Ť─â: preg─âti╚Ťi pentru revenirea ÔÇ×garan╚ŤieiÔÇŁ la sticl─â?

in De unic─â folosin╚Ť─â, EcoLIFESTYLE 28 February 2017 186 Views

O m─âsur─â ÔÇ×de pe vremea lui Ceau╚ÖescuÔÇŁ ar putea fi solu╚Ťia pentru stimularea recicl─ârii ├«n Rom├ónia. Tot mai multe state o adopt─â ╚Öi raporteaz─â rezultate excelente. De cur├ónd, cel mai mare produc─âtor de b─âuturi r─âcoritoare din lume a fost de acord s─â se al─âture demersului de a convinge autorit─â╚Ťile sco╚Ťiene s─â introduc─â sistemul de ÔÇ×depozitÔÇŁ pentru sticle ╚Öi doze. N-ar fi r─âu s─â ├«i urmeze ╚Öi alte companii exemplul.

de unic─â folosin╚Ť─â garan╚Ťiei sticl─â

Foto: environmentjournal.online

Exist─â probabil multe nostalgii nefondate dup─â perioada comunist─â. ├Äns─â una dintre m─âsurile adoptate atunci pentru a a face economii la buget s-ar putea dovedi de un ajutor nesperat pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru autorit─â╚Ťile care ar trebui s─â ├«l protejeze.

Vorbim despre bine-cunoscuta ÔÇ×garan╚Ťie la sticl─âÔÇŁ, care se pl─âtea la returnarea sticlelor sau a borcanelor. Din amintirile celor care au ÔÇ×beneficiatÔÇŁ de sistem, cet─â╚Ťenii puteau recupera 1 leu la fiecare sticl─â de jum─âtate, 2 lei ÔÇô la cea de un litru, 3 lei – la sticla groas─â de lapte, iar la borcane – 0.80 de bani. Pentru a avea termen de compar╚Ťie, trebuie precizat c─â un salariu mediu era, ├«n 1984, cam 1.600 de lei, iar un corn costa 0.80 de bani. Orice recicipient din sticl─â trebuia ├«ns─â cur─â╚Ťat ├«nainte de predare, at├ót de etichete, c├ót ╚Öi de gr─âsime, iar cele ciubite erau refuzate. Toate ajungeau ├«n fabrici, unde erau refolosite.

Sistemul garan╚Ťiei, din ce ├«n ce mai popular

├Än 2003, Germania introducea o schem─â de returnare a garan╚Ťiei pentru sticle. Acum, 98,5% dintre sticlele puse pe pia╚Ť─â sunt recuperate, potrivit The Guardian. Nici Suedia nu st─â mult mai r─âu. Reu╚Öe╚Öte s─â recicleze, potrivit jurnali╚Ötilor britanici, 90% dintre cele 1 miliard de doze v├óndute anual. ├Än Marea Britanie, sistemul nu este la fel de performant, dar reciclatorii reu╚Öesc s─â valorifice aproape 50% din total.

Un alt exemplu ar fi, se pare, Estonia. ├Än 2005, au introdus sistemul de returnare a garan╚Ťiei pentru doze, PET-uri ╚Öi sticle de unic─â folosin╚Ť─â. De 12 ani de c├ónd fac asta, au reciclat 3.2 miliarde de astfel de ambalaje. Anul trecut, au atins ╚Ťinte de reciclare de 75% – pentru doze ╚Öi de 87% – pentru PET-uri ╚Öi sticle. ├Än schimbul ambalajului, estonienii nu primesc direct bani, ci un discount la urm─âtoarea achizi╚Ťie.

Au diverse scheme de returnare a garan╚Ťiei pentru ambalaje reutilizabile ╚Öi Norvegia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Australia ╚Öi Canada.

Urm─âtorul pas: convingerea produc─âtorilor ╚Öi a autorit─â╚Ťilor

De cele mai multe ori, autorit─â╚Ťile nu impun astfel de programe sau de restric╚Ťii pentru a nu-i sup─âra pe produc─âtori ╚Öi pe retaileri. ├Än Sco╚Ťia, ├«ns─â, Coca-Cola a f─âcut un anun╚Ť surprinz─âtor. Reprezentan╚Ťii companiei au spus c─â sus╚Ťin introducerea unei scheme de percepere ╚Öi de returnare a unei garan╚Ťii pentru sticle ╚Öi pentru doze. ├Än 2015, sus╚Ťineau c─â o astfel de m─âsur─â nu ar reduce produc╚Ťia de ambalaje ╚Öi nu ar stimula reciclarea, ├«ns─â ╚Öi-au schimbat p─ârerea dup─â ce au consultat rezultatele ╚Ť─ârilor amintite.

Acum un an, Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu din Rom├ónia propunea produc─âtorilor ╚Öi retailerilor din industria alimentar─â s─â adopte sistemul de garan╚Ťie pentru ambalaje reutilizabile. Reprezentan╚Ťii institu╚Ťiei sus╚Ťineau atunci c─â solu╚Ťia s-ar putea dovedi util─â pentru ├«ndeplinirea ╚Ťintelor de reciclare a ambalajelor, ╚Ťinte pentru ne├«ndeplinirea c─ârora produc─âtorii au avut de pl─âtit amenzi serioase. De atunci, ├«ns─â, nimic.

Comentarii

comentarii