Sahara ar putea produce jumatate din necesarul energetic al planetei in 2050

Desertul Sahara are doua resursedin belsug: soare si nisip. Ce s-ar intampla daca cele 2 ar putea fi folosite impreuna pentru a furniza jumatate din energia de pe glob? O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tokyo si-au unit fortele cu universitatile din Algeria pentru mega proiectul ”Generator Solar in Sahara”.  

Planul cercetatorilor este sa construiasca in jurul Desertului Sahara centrale, in care sa se extraga siliciu din nisispul ce se gaseste din abundenta. Din siliciu vor fi construite ulterior panouri fotovoltaice. Primele panouri solare vor fi folosite pentru echiparea parcurilor solare. Acestea vor produce energie curata ce va alimenta alte fabrici de panouri fotovoltaice si tot asa. Proiectantii estimeaza ca dezvoltarea parcului ar putea ajunge, pana in 2050, la o productie ce ar putea acoperi jumatate din necesarul de energie al planetei. 

Japonezii vor investi peste 900.000 euro anual

Conducatorul proiectului, Hideomi Koinuma, de la Universitatea din Tokyo, anticipeaza in prima faza o productie de cel putin 100 GW din centralele din Sahara, care nu se apropie insa nici pe departe de jumatate din necesarul planetei. Cu toate acestea, cantitatea ar fi de peste 50 de ori mai mare decat cea produsa de centrala Aswan High Dam, care alimenteaza aproape tot Egiptul. 

O vasta retea de inalta tensiune ar putea transporta electricitatea pe distante de aproape 500 de kilometri. Koinuma recunoaste ca provocarile unui astfel de proiect sunt uriase si se concentreaza asupra primei etape a proiectului, de care depinde intregul lui succes: sa obtina din nisip siliciu cu o puritate suficient de mare pentru a fi utilizat in fabricarea panourilor fotovoltaice. Proiectul prevede o perioada de cercetare de 5 ani in care inginerii si cercetatorii din Africa vor beneficia de traininguri si transferuri de tehnologie din Japonia. Numai pentru aceasta etapa, japonezii vor investi peste 900.000 euro anual (100 milioane de yeni), suma care va fi completata si cu alte fonduri.

Ideea a fost considerata revolutionara, mai ales in contextul in care nimeni nu s-a gandit pana acum sa foloseasca resursele de nisip din desert ca sursa de materie prima pentru construirea de panouri fotovoltaice.  

 

spot_img

Ultimele știri