Salata, de 3 ori mai dăunătoare pentru mediu decât baconul?

Nu toate legumele au un impact mai redus asupra mediului decât carnea, conform unor cercetători americani. Producția de salată, vinete, țelină și castraveți generează mai multe emisii per calorie decât cea a produselor din carne, iar pentru creșterea cireșelor sau a ciupercilor e nevoie de mai multă apă per calorie decât pentru carne. Aceasta NU înseamnă însă că vegetarienii poluează mai mult decât carnivorii. Cercetătorii avertizează că problema este complexă.

Salata versus bacon

Unele legume au un impact negativ mai mare asupra mediului înconjurător decât anumite tipuri de carne. Este una dintre concluziile unui studiu realizat de un grup de cercetători de la universitatea americană Carnegie Mellon. Aceștia au determinat de câtă energie și apă este nevoie, dar și care e cantitatea de gaze cu efect de seră emisă în atmosferă pentru producerea anumitor alimente, raportat la numărul de calorii per kilogram.

Astfel, au descoperit, printre altele, că salata verde este de 3 ori mai poluantă decât baconul în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră. Aceasta se datorează în principal faptului că un kilogram de bacon are mult mai multe calorii decât unul de salată. Prin urmare, este nevoie de producerea unei cantitați mult mai mari de lwgumă pentru același aport caloric. Impactul este asemănător în cazul vinetelor, țelinei și castraveților.

Atunci când au analizat consumul de apă aferent producției alimentelor, cercetătorii au descoperit că este nevoie de o cantitate mai mare de apă per caloria de cireșe, ciuperci sau mango decât per caloria de carne. Totodată, pentru porumb, alune, morcov și grâu, consumul este mai mic.

În ciuda acestor comparații, studiul nu concluzionează că vegetarienii ar avea un impact negativ mai mare asupra mediului decât carnivorii sau omnivorii, ci doar că nu toate legumele sunt mai prietenoase cu mediul decât diverse produse din carne. Paul Fischbeck, unul dintre autori, precizează:

Concluzia este că nu există răspunsuri simple pentru probleme complexe. Impactul dietei asupra mediului nu este o problemă simplă.

Consumul de carne, problemă veche pe agenda ONG-urilor de mediu

Dezbaterea referitoare la impactul pe care îl are consumul de carne asupra mediului nu este una nouă. Încă din 2010, Organizația Națiunilor Unite avertiza asupra necesității de a reduce semnificativ consumul de carne și de produse lactate, pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră. Legătura între cele două nu este întotdeauna bine înțeleasă de consumatori.

Cea mai mare cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră din industria alimentară provine din agricultura practicată pentru asigurarea hranei animalelor. Cel mai adesea, pentru cultivarea furajelor, se defrișează suprafețe mari de pădure, se folosesc cantități mari de apă și de fertilizatori. Transportul este și el un factor care contribuie la poluarea din industrie.

Pe lângă toate acestea, animalele rumegătoare produc cantități enorme de metan, un gaz de cel puțin 20 de ori mai periculos pentru schimbările climatice decât dioxidul de carbon, dar și oxid de azot, un alt gaz emanat de bălegar și de fertilizatori.

Reprezentanții unor ONG-uri de mediu, precum Greenpeace, susțin că agricultura practicată pentru hrănirea animalelor este responsabilă pentru 18% din cantitatea totală de emisii, mai mult decât cantitarea generată de întregul sector al transporturilor. Conform Cowspiracy, un documentar produs în 2014, creșterea și procesarea animalelor ar emite mai mult de jumămătate din cantitatea totală de gaze cu efect de seră.

Pentru prima dată, studiul cercetătorilor americani pune la îndoială ipoteza că orice dietă vegetariană este mai puțin dăunătoare pentru mediu decât una care include carne. Un lucru este cert: dacă vom alege să mâncăm fructe și legume produse la mii de kilometri distanță, alimentația noastră va avea o amprentă de carbon mai mare decât dacă am alege să consumăm carne de pui produsă local.

De asemenea, în alegerea alimentației, ar trebui să ținem cont și de impactul pe care îl au alimentele asupra sănătății. OMS avertiza recent că produsele din carne procesată cresc riscul apariției cancerului.

 

Citește și:

Este incontestabil: carnea procesată cauzează cancer. Ce alt tip de carne are risc oncologic crescut?

Creșterea cererii de carne în Asia, o amenințare pentru planetă

Gazele de seră generate de producția de carne ar putea crește cu 80%

spot_img

Ultimele știri