Salvarea animalelor poate reduce saracia

in Biodiversitate 7 February 2008 75 Views

O noua abordare a conservarii ar putea salva speciile aflate pe cale de disparitie, informeaza Time. Protejarea animalelor prin inchiderea lor in rezervatii nu a redus rata disparitiei. Raportul anual al Uniunii Internationale de Conservare a Naturii arata ca 40% dintre speciile monitorizate sunt amenintate, iar numarul lor creste.

Principala cauza a disparitiei este braconajul practicat de localnicii care traiesc in apropierea habitatelor. Dale Lewis propune ajutorarea economica a vanatorilor care ucid animalele pentru comertul cu fildes, blana sau doar pentru carne.

Bazandu-se pe experienta sa de 30 de ani din Zambia, ecologistul a participat la lansarea unui nou program "Community Markets for Conservation" (COMACO), care isi propune sa salveze viata salbatica prin imbunatatirea conditiilor de viata ale localnicilor, pentru a-i determina sa renunte la vanatoare.

"Odata ce incepi sa intelegi cu ce te confrunti, le poti intelege mai bine comportamentul. Odata ce le intelegi comportamentul, il poti schimba", a declarat Dale Lewis, a carui munca este sponsorizata de Societatea de Conservarea a Vietii Salbatice.

Pentru satenii din valea Luangwa, Zambia, braconajul este de cele mai multe ori singura cale de supravietuire. Daca un fermier castiga doar 75 de dolari pe an, un bun vanator poate ajunge la 300 de dolari.
"Daca as fi in locul lor si eu as putea pune o capcana", a adaugat Dale Lewis.

COMACO contracareaza profitul economic al braconajului cu agricultura organica. Satenii care se inscriu in program beneficiaza de pregatire si ajutor pentru cresterea culturilor organice. Produsele lor vor fi cumparata de COMACO la preturi peste medie sub brandul "It is wild".

Localnicii care intra in COMACO nu mai au voie sa vaneze si se obliga sa protejeze solul, abandonand tehnicile de ardere sau defrisare. Satenii sunt incurajati sa informeze organizatia cu privire la eventuale vanatori sau eroziuni ale solului.

Rezultatele incep sa apara. 40.000 de sateni au aderat la COMACO din 2001, anul in care a fost lansat, iar ratele braconajului au scazut. Numarul animalelor nu a crescut inca. 800 de pusti si 40.000 de capcane au fost predate organizatiei si multi fosti vanatori sunt pregatiti sa devina ghizi. Dale Lewis a precizat ca sunt necesari doar 200 de dolari pentru recalificarea unui vanator, in timp ce pentru prinderea, arestarea si inchiderea lor sunt necesari 800 de dolari.Capcanele sunt reciclate, bratarile si medalioanele obtinute fiind numite "Snarewear".

"Daca ne putem asigura ca tatii nu isi vor invata fii sa vaneze, braconajul va disparea", a mai spus Dale Lewis.
Succesul programului COMACO ii poate determina pe conservationisti sa-si regandeasca metodele de lucru. Odata cu dezvoltarea economica si cresterea demografica, rezervatiile izolate si salbatice vor deveni irealizabile. Daca oamenii si animalele se vor intersecta din ce in ce mai des, cea mai buna cale pentru salvarea animalelor este ajutorarea oamenilor care le vaneaza.

Foto: time.com

Comentarii

comentarii