Autoritățile au început operațiunile de salvare a Lacului Nuntași

Lacul Nuntași, din județul Constanța, a secat în această vară în proporție de 95% din cauza unei perioade extrem de secetoase. Acum, autoritățile au început operațiunile de salvare a acestuia, prin lucrări de decolmatare a canalelor.

La jumătatea lunii august, prefectul județului Constanța, George Niculescu, a făcut o vizită la Lacul Nuntași, alertat fiind de primăria din comuna Istria că apa s-a evaporat.

„Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial. Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult”, a scris atunci Niculescu pe pagina personală de Facebook.

https://www.facebook.com/1822713288007514/videos/292293188705866/

Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării (ARBDD) este administratorul lacului.

Acum, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au început lucrările de decolmatare a canalelor care alimentează Lacul Nuntași. Echipele acționează cu un excavator cu un braț lung de 18 metri, singurul care poate efectua lucrările de decolmatare a canalelor de legătură dintre lacul Sinoe și lacul Istria și dintre lacul Nuntaşi și lacul Istria. De asemenea, se intervine și cu o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării va fi taluzat pe marginea canalelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condițiile în care terenul va permite acest aspect.

„Rezultatele au început să apară și diferențele sunt deja evidente. Chiar din prima zi în care Apele Române au început lucrările de excavație, apa a început să izvorască și să-și reia încet-încet cursul ei normal”,  a declarat Ervin Molnar, directorul Administrației Naționale „Apele Române”.

În plus, lucrările care vor fi executate vor contribui și la îmbunătățirea și reglarea circulației apei în lacurile învecinate, prin întreținerea canalelor de legătură dintre acestea.

Lacul Nuntași este o lagună formată într-un fost golf de natură tectonică, cu un volum de concentrație ridicată de săruri și care face parte din zona protejată a complexului Razim-Sinoe. Potrivit unui comunicat transmis de Apele Române, în lac se varsă pârâul Nuntaşi. Lacul Nuntași se alimentează în principal din precipitați, dar și din izvoarele care au contribuit, cu timpul, la scăderea salinității apei. Pe vremuri, nămolul sapropelic care se găsea în Lacul Nuntași avea calități vindecătoare și, potrivit specialiștilor din domeniu, era chiar mai bun decât cel din lacul Techirghiol, datorită conținutului ridicat de săruri minerale.

Citește și: 
Un lac din Dobrogea s-a transformat în deşert – VIDEO
Fermierii afectați de secetă vor primi ajutoare de 925 de lei pe hectar

spot_img

Ultimele știri