Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deputat: Sânge contaminat, de la spitalele din România, aruncat zilnic în canalizare

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. Acesta aduce ca probe imagini care ar fi fost surprinse la Spitalului Universitar de Urgență București.

„În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București, dar și alte fluide biologice contaminate, sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare”, a scris acesta pe Facebook.

Deputatul a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică din București și din toate județele României să demareze controale împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului, pentru că, spune el, pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș.

„Din informațiile pe care le dețin, cu excepția Spitalului Foișor din București, toate celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012 care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș”, a mai scris acesta.

https://www.facebook.com/Emanuel.Ungureanu.USR/posts/2691775740936331

Ungureanu readuce în atenția publicului postări mai vechi în care arăta imagini de la Spitalul Județean de Urgență Cluj (unde spune că a găsit pansamente îmbibate cu sânge contaminat, mănuși folosite la manevre chirurgicale, perfuzoare și alte materiale contaminate biologic) și de la Spitalului Județean Craiova (munți de gunoaie).

„Ceea ce vedeți în imagine nu e sânge pur și simplu, sunt lichide de spălătură amestecate cu sânge, sunt deșeuri provenite din intervențiile chirurgicale, care se adună într-un fel de borcane prin aspirație. La sfârșitul intervenției, asistentul de sală este responsabil, conform procedurilor și protocoalelor, deșeurile se decontaminează fie pe bază de clor, și prin decontaminare se distrug toate bacteriile, toți virușii, toate produsele care ar putea reprezenta un pericol, după care aceste fluide se aruncă fie în chiuvete speciale, fie în WC-uri speciale”, a declarat managerul Spitalului Universitar din București, Adriana Nica, la Digi24.

spot_img

Ultimele știri