╚śapte state au semnat un pact pentru protejarea resurselor din Amazon

in Autoritati, Biodiversitate 16 September 2019 69 Views

Pre┼čedin┼úi ┼či reprezentan┼úi ai ┼čapte state sud-americane au semnat “Pactul din Leticia pentru Amazonia”, ├«n vederea coordon─ârii eforturilor de protejare a resurselor naturale din regiunea cu cea mai mare biodiversitate din lume.

Documentul a fost semnat de lideri sau mini┼čtri din Columbia, Peru, Ecuador, Bolivia, Brazilia, Surinam ┼či Guayana.

“Am semnat aici un pact prin intermediul caruia vom coordona si vom lucra impreuna pentru obiective comune. Ne motiveaza sa protejam Amazonia pentru a efectua lucrari de preventie si gestionare atunci cand apar riscuri precum incendiile de padure”, a declarat presedintele columbian, Ivan Duque,

╚Ü─ârile vor crea o re╚Ťea pentru dezastre naturale, astfel ├«nc├ót s─â poat─â coopera mai bine ├«n cazul unor evenimente precum incendii pe scar─â larg─â.

Grupul va lucra, de asemenea, la ini╚Ťiative de re├«mp─âdurire, va spori eforturile pentru a monitoriza activitatea de defri╚Öare prin satelit, va dezvolta ini╚Ťiative de educa╚Ťie ╚Öi va cre╚Öte rolul comunit─â╚Ťilor indigene ├«n dezvoltarea durabil─â.

De asemenea, ╚Ť─ârile au convenit s─â ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â informa╚Ťii despre activit─â╚Ťi precum exploatarea ilegal─â care afecteaz─â conservarea.

Grupul va ÔÇ×colabora pentru consolidarea programelor ╚Öi mecanismelor financiare, va reitera angajamentele asumate de ╚Ť─âri ├«n aceste scenarii, va mobiliza resurse publice ╚Öi private, inclusiv b─âncile multilaterale, dup─â caz, pentru punerea ├«n aplicare a acestui pact.ÔÇŁ

Pre╚Öedintele Braziliei, Jair Bolsonaro a declarat ├«n observa╚Ťiile sale ├«n timpul ╚Öedin╚Ťei c─â pactul a fost o afirmare a suveranit─â╚Ťii fiec─ârei ╚Ť─âri.

Acordul a fost semnat la un summit care a avut loc in cel mai sudic oras columbian, Leticia, capitala departamentului Amazonas si unul dintre porturile principale de pe fluviul Amazon.

Ceremonia de semnare a pactului a avut loc în aer liber, în faţa unui sat tradiţional.

Incendiile pădurilor din Amazonul brazilian au crescut cu 83% în acest an, conform datelor guvernamentale.

Aproximativ 60% din pădure este localizată în Brazilia. Amazonul găzduiește, de asemenea, aproximativ 1 milion de oameni care sunt membri ai 500 de grupuri indigene.

Bolsonaro a acuzat ini╚Ťial organiza╚Ťiile neguvernamentale de incendiu, f─âr─â a furniza dovezi, ├«n timp ce ecologi╚Ötii au avertizat c─â planurile sale pentru mai multe agricultur─â ╚Öi minerit din regiune vor accelera defri╚Öarea.

Comentarii

comentarii