Sateli╚Ťii NASA au identificat principalele surse de emisii de dioxid de sulf ale lumii

in Poluare 11 September 2019 705 Views

Centralele termoelectrice ╚Öi industriile care ard c─ârbune ╚Öi petrol sunt responsabile pentru dou─â treimi dintre emisiile de dioxid de sulf identificate de sateli╚Ťii NASA, conform unei analize realizate de Greenpeace India.

Dioxidul de sulf este unul dintre principalii contribuitori la decese premature ╚Öi afec╚Ťiuni asociate cu poluarea aerului la nivel global. Pe l├óng─â centrale termoelectrice, rafin─âriile de petrol ╚Öi topitoriile de metale sunt principalele surse de emisii de SO2, conform raportului Greenpeace.

ÔÇ×Arderea combustibililor fosili cum ar fi c─ârbune, petrol ╚Öi gaze naturale sunt cea mai mare surs─â de emisii de SO2 care au ca rezultat poluarea dezastruoas─â a aerului ╚Öi decese premature. Energia curat─â ar putea salva miliarde de dolari reprezenta╚Ťi de costuri de s─ân─âtate ╚Öi mii de vie╚Ťi ├«n fiecare an. Este fundamental ca guvernele s─â fac─â tranzi╚Ťia rapid─â departe de combustibili fosili ╚Öi s─â stabileasc─â standarde de emisii mai ambi╚Ťioase pe m─âsur─â ce fac trecerea c─âtre alternative sustenabile.ÔÇŁ, a declarat Lauri Myllyvirta, de la Greenpeace Nordic.

India este principalul emi╚Ť─âtor de SO2 al lumii, contribuind cu peste 15% la emisiile globale. Cea mai mare surs─â de emisii provine de la complexul de topitorii Norilsk din Rusia, urmat de Kriel ├«n provincia Mpumalanga din Africa de Sud ╚Öi Zagroz ├«n Iran.

În Mpumalanga, există 12 termocentrale pe cărbuni, provincia fiind cea mai mare sursă de emisii provenită de la generarea de energie.

├Än Europa, Ucraina, Serbia ╚Öi Bulgaria sunt pe lista celor mai poluante 20 de ╚Ť─âri din lume. Rom├ónia apare ╚Öi ea ├«n raport, principalele surse de emisii fiind topitoria de zinc din Cop╚Öa Mic─â ╚Öi termocentrala pe c─ârbune din Turceni.

Arabia Saudit─â este cel mai mare emi╚Ť─âtor de SO2 din Orientul Mijlociu,, provincia Makkah fiind una dintre principalele surse, din cauza termocentralelor pe petrol, a industriilor ╚Öi a rafin─âriilor.

ÔÇ×Poluarea aerului ╚Öi urgen╚Ťa climatic─â au aceea╚Öi solu╚Ťie. Guvernele din jurul lumii sunt datoare fa╚Ť─â de cet─â╚Ťeni s─â opreasc─â investi╚Ťiile ├«n combustibili fosili ╚Öi s─â fac─â tranzi╚Ťia c─âtre surse de energie mai sigure ╚Öi mai sustenabile.ÔÇŁ, a declarat Sunil Dahiya, de la Greenpeace East Asia.

Comentarii

comentarii