Saubermacher România, investiție de 25 milioane euro pentru transformarea deșeurilor biodegradabile în biogaz

in Business, Poluare 11 October 2018 453 Views

Saubermacher România va investi 25 de milioane de euro într-o instalație de digestie anaerobă a deșeurilor biodegradabile și transformarea lor în biogaz. a declarat pentru Green Report, Silviu Dumitrescu, Managing Director, Saubermacher România.

Valoarea investiției se ridică la 25 de milioane de euro și nu presupune doar investiția în echipamentul de digestie anaerobă a deșeurilor municipale ci și în echipamente de colectare, sortare și transport a deșeurilor, și evident, într-o informare și o colaborare eficientă cu producătorii deșeurilor. Dorim să ajungem, astfel, ca până în 2020 să reciclăm 70% din deșeurile colectate în zona noastră de operare, cu mult peste target-ul de 50% stabilit de Uniunea Europeană”, a spus Silviu Dumitrescu.

Acesta a precizat că, în funcție de implicarea autorităților locale și centrale, investiția ar putea să fie finalizată în 2019, iar din 2020 instalația să opereze la o capacitate de 80 – 90%.

Silviu Dumitrescu, Saubermacher: ”Autoritățile locale nu sunt pregătite pentru implementarea sistemului plătesti pentru cât arunci”

Acesta a precizat că decizia de a investii în această instalație venit în urma unei analize a fluxului de deșeuri pentru o perioadă de 5 ani.

În zona pe care noi o operăm ( în principal județele Mureș și Sibiu, iar pentru anumite categorii de servicii compania este prezentă în Brașov, Alba, Covasna, Harghita și Hunedoara – n.r.) fracția biodegradabilă este între 60-70%, față de 25% în Austria și Germania, singura solutie viabilă pentru implementare find, în aceste condiții, Digestia Anaerobă a Deșeurilor Municipale”, a explcat reprezentantul Saubermacher.

Acest lucru presupune introducerea doar a fracției biodegradabile în procesul de digestie iar rezultatul este important din trei motive, producerea biogazului, reducerea cantității depozitate pe depozitul de deșeuri cu 90% și producerea de fertilizator organic pentru agricultură.

Este clar că aceasta este o strategie pe termen mediu și că efectele ei benefice vor ajunge la un apogeu între 3-5 ani. Producția de biogaz va fi procesată și transformată în gaz metan, iar gazul rezultat va fi comercializat pe piața locală”, a estimat Dumitrescu.

Silviu Dumitrescu, Saubermacher: ”România nu are probleme cu serviciile publice de salubrizare din lipsa legislației, ci din neaplicarea ei”

Saubermacher Dienstleistungs AG a fost înființată în Austria, în 1979, în acest moment fiind prezentă în nouă țări din Europa Centrală și de Est. Saubermacher este prezentă în România din 2005. Compania are, în acest moment, peste 250 angajați și aproape 20 de ani de experiență.

Cea mai importanta investiție este groapa ecologică de la Sighișoara, prima de acest fel din România. Datorita suprafetei (16.000 mp) groapa de la Sighisoara poate deservi pe langa Mures si operatorii din Sibiu, Harghita, Covasna sau Brasov. În 2017 grupul Saubermacher România a achiziționat o stație de epurare a levigatului, stația functionând pe tehnologia de osmoză inversă.

Comentarii

comentarii