Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Scenariu de foc: temperaturile globale vor creste cu 4 grade Celsius pana in 2060

Temperatura globala anuala ar putea sa creasca cu 4 grade Celsius pana in 2060, conform celui mai pesimist scenariu al schimbarilor climatice, elaborat de mai multi cercetatori din cadrul Universitatii Oxford, relateaza Reuters.

O asemenea crestere rapida a temperaturilor inseamna dublul limitei de crestere stabilita de oficialii statelor participante la summit-ul climatic de anul trecut, din Copenhaga.

„Cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera in acest deceniu a facut ca tinta de 2 grade Celsius fixata la COP 15, anul trecut, sa fie foarte greu de atins, daca nu aproape imposibil”, subliniaza studiul.

Cercetatorii au observat ca din cauza cresterii emisiilor, cresc si sansele ca temperaturile globale anuale sa fie mai mari cu 3-4 grade Celsius in acest secol.

Studiul mai estimeaza ca investitiile anuale necesare doar pentru mentinerea nivelului marii la un nivel acceptabil s-ar ridica la 270 de miliarde de dolari.

Mostenirea pentru copiii de azi: foamete si seceta

„Aceasta accelerare a incalzirii globale ii va afecta pe majoritatea tinerilor de astazi pe toata perioada vietii lor si va cauza foamete si secete in multe parti ale globului”, scrie in studiul Oxford, publicat in revista britanica „Philosophical Transactions”.

In avanpremiera Summit-ului Climatic de la Cancun au fost date publicitatii o serie de astfel de studii in care se subliniza ca putini cercetatori au examinat in detaliu impactul unei cresteri cu 4 grade Celsius a temperaturilor globale anuale fata de nivelul temperaturilor din perioada pre-industriala.

Mark New, seful echipei de cercetatori care a efectuat studiul, sustine ca „in multe zone cu probleme, precum orasele aflate pe coaste, fermele, zonele secetoase, ecosistemele si zonele de migratie, impactul va fi resimtit cel mai puternic”.

Nivelul marii ajunge la 2 metri

Alte studii, publicate tot in revista „Philosophical Transactions”, arata ca un prag si mai critic de crestere a temperaturii anuale va fi atins de-abia spre sfarsitul secolului sau chiar deloc, pana in 2100. In cazul acesta, vor creste riscurile de producere a unor schimbari bruste precum topirea ghetii arctice, a permafrostului sau uscarea vegetatiei din jungla amazoniana, din cauza evaporarii rapide a apei din sol.

Potrivit estimarilor din studiul expertilor climatologi de la Universitatea Oxford, nivelul marii ar putea sa creasca cu pana la doi metri pana in 2100, daca temperaturile anuale ar ajunge la 4 grade Celsius.

In cazul acesta, numai construirea unor infrastructuri de aparare impotriva efectelor devastatoare ale valurilor ar antrena investitii anuale de pana la 270 de miliarde de dolari pe an, pana in 2100.

In conditiile in care lucrarile de securizare costa atat de mult, vor exista putine locuri sigure unde sa se poata muta oamenii aflati in zone foarte vulnerabile, arata Robert Nicholls, profesor la Universitatea din Southampton. Astfel, numarul celor care pot fi relocati in zone sigure va fi foarte mic, de pana la 350.000.

Lipsa unor masuri de protectie ar insemna stramutarea fortata si haotica a 187 de milioane de oameni, dintre care cei mai multi vor fi de pe insule din Asia si Africa, zone cu mare risc.

Concluziile studiilor arata ca guvernele lumii trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru cercetarea unor metode alternative de diminuare a poluarii, precum solutiile de „geo-inginerie”, care ar putea sa opacizeze lumina solara sau sa aspire gazele cu efect de sera din atmosfera.

Nicoleta Banila
 

spot_img

Ultimele știri