Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Schimbările climatice exacerbează conflictele lumii, conform președintelui Crucii Roșii

Schimbările climatice exacerbează deja conflicte domestice și internaționale, iar guvernele trebuie să ia măsuri pentru a preveni agravarea situației, conform șefului Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer.

Maurer a declarat pentru The Guardian că schimbările climatice au deja un impact asupra conflictelor, iar organizațiile umanitare trebuie să ia în considerare acest fapt mai repede decât se așteptau.

„Când mă gândesc la implicarea noastră în Africa Subsahariană, Somalia sau în alte locuri ale lumii, observ că schimbările climatice au avut deja un impact masiv asupra deplasării populației și asupra fertilității terenurilor.”

Maurer, care a vizitat Australia pentru a vorbi despre natura schimbătoare a conflictelor moderne, a declarat că există o îngrijorare „enormă” față de impactul schimbărilor climatice în zona Pacificului.

El a explicat că schimbările regimurilor de precipitații afectează fertilitatea terenurilor și obligă populațiile să se mute.

„Este foarte evident că o parte din violența pe care o observăm… este legată direct de impactul schimbărilor climatice și modificările regimurilor de precipitații.”

Conform raportului IPCC publicat la începutul acestei luni, lumea are la dispoziție doar 12 ani pentru a face schimbări drastice, dar necesare pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius, însă previziunile arată că în ritmul actual Pământul se va încălzi cu 4 grade Celsius.

La o încălzire de 1.5 grade Celsius, creșterea nivelului mării ar afecta cu 10 milioane mai puțini locuitori, iar numărul oamenilor care se confruntă cu deficit de apă ar scădea la jumătate.

Green Report Shop Transport ECO

Conform unui studiu realizat în 2016, o creștere de 1 grad Celsius a temepraturilor într-o țară care depinde de agricultură este corelată cu o creștere de 5% a migrațiilor către alte țări.

„Când populațiile încep să migreze în numere mari, apar tensiuni între populațiile migratoare și populațiile locale. Acest fapt este foarte vizibil în locuri ca Republica Centrală Africană, Mali și alte locuri.”, a declarat Maurer.

El a declarat că este responsabilitatea guvernelor, nu a asociațiilor umanitare, să dezvolte politicile necesare pentru a rezolva cauzele principale ale schimbărilor climatice.

Studiu: Schimbările climatice vor duce la triplarea numărului de migranți spre UE

Conform lui Maurer, există mai multe persoane strămutate ca oricând, dintre care două treimi au rămas în interiorul țărilor de origine.

„Sperăm că în curând comunitatea internațională va face pașii necesari, pentru ca într-un final să nu trebuiască să plătească de pe urma agravării impactului umanitar, fenomen observat deja în alte conflicte.”

Guvernul australian a respins în mare măsură raportul IPCC și recomandările sale, precum și cererile națiunilor insulare din Pacific. Australia nu are încă politici oficiale privind schimbările climatice, iar guvernul ezită să ia măsuri pentru a reduce producția sau utilizarea cărbunelui, sursa principală de energie a țării.

spot_img

Ultimele știri