Schimb─ârile climatice amenin╚Ť─â s─ân─âtatea copiilor

in EcoLIFESTYLE 16 May 2018 19 Views

Academia American─â a Pediatrilor trage un semnal de alarm─â ├«n ceea ce prive╚Öte impactul pe care ├«l au schimb─ârile climatice asupra s─ân─ât─â╚Ťii copiilor. Cre╚Öterea temperaturilor le afecteaz─â pl─âm├ónii, iar faptul c─â petrec mai mult timp afar─â ├«i expune la insecte care poart─â boli periculoase, spun medicii.

Schimb─ârile climatice amenin╚Ť─â s─ân─âtatea copiilor

Medicii au avertizat de multe ori despre riscurile pe care schimbările climatice le au pentru sănătate, însă a fost dovedit că copiii sunt cei mai vulnerabili. Autorii unui studiu publicat recent spun că oamenii trebuie să se pregătească pentru aceste riscuri, însă nu în viitor, ci încă de acum.

Dr. Kevin Chan, pre╚Öedintele sec╚Ťiei de pediatrie de la Universitatea Memorial ╚Öi ╚Öeful departamentului de s─ân─âtate a copilului de la Eastern Health din Canada, a declarat pentru CNN c─â deja putem vedea impactul asupra copiilor, numind uraganele Katrina, Harvey ╚Öi Irma ca exemple de urm─âri ale schimb─ârilor climatice, al─âturi de valuri de c─âldur─â extrem─â ╚Öi agen╚Ťi patogeni infec╚Ťio╚Öi, cum ar fi virusul Zika.

De exemplu, unele schimb─âri climatice pot favoriza transmiterea malariei, o boal─â provocat─â mu╚Öc─âtura de ╚Ť├ón╚Ťari infecta╚Ťi, iar cre╚Öterea temperaturilor are direct─â leg─âtur─â cu inciden╚Ťa crescut─â a infec╚Ťiilor bacteriene transmise prin ap─â, care duc la diaree. P├ón─â ├«n 2030, estim─ârile arat─â c─â vor fi 48.000 de decese din cauza diareei, la copii sub 15 ani, iar deficien╚Ťele nutritive vor cauza p├ón─â atunci 95.000 de mor╚Ťi.

Green Report Shop Produse Cosmetice ECO

88% dintre bolile atribuite schimb─ârilor climatice apar la copiii sub cinci ani, potrivit Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii. Dr. Rebecca Pass Philipsborn, co-autoarea studiului ╚Öi membr─â a Facult─â╚Ťii de Pediatrie la ╚ścoala de Medicin─â Emory, a precizat c─â, ├«n 2015, 38% din deceselor copiilor sub 5 ani au fost cauzate de diaree, 65% de malarie ╚Öi 48% de deficien╚Ťe nutritive.

ÔÇ×Copiii sufer─â mai mult din cauza impactului ├«nc─âlzirii pentru c─â petrec mai mult timp afar─â. Sunt mult mai vulnerabili la cre╚Öterea temperaturilor care au leg─âtur─â cu poluarea din aer produs─â de combustibilii fosili pentru c─â pl─âm├ónii lor sunt ├«n dezvoltare. Joaca ├«n aer liber ├«i fac ╚Öi mai expu╚Öi la insecte care poart─â boli periculoaseÔÇŁ, a spus Dr. Mona Sarfaty, director executiv la Consor╚Ťiul Societ─â╚Ťii Medicale privind clima ╚Öi s─ân─âtatea.

Autorii studiului, Dr. Kevin Chan și Dr. Rebecca Pass Philipsborn, și-au exprimat îngrijorarea că schimbările climatice pot anula toate progresele făcute în ultimii 25 de ani în ceea ce privește mortalitatea infantilă.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii