Schimb─ârile climatice au un impact mai mare asupra femeilor

in Poluare 9 March 2018 117 Views

Femeile au mai multe ╚Öanse ca b─ârba╚Ťii s─â fie afectate de schimb─ârile climatice conform ultimelor studii, relateaz─â BBC. 80% dintre persoanele str─âmutate din cauza schimb─ârilor climatice sunt femei.

femei schimbari climatice

Yann Macherez / via Wikimedia Commons

├Än multe zone ale lumii, ├«n special cele rurale, femeile au rolul de a ├«ngriji familia ╚Öi de a face rost de hran─â, f─âc├óndu-le mai vulnerabile la dezastre naturale ca inunda╚Ťii ╚Öi secete.

BBC relateaz─â cazul grupurilor indigene din Africa Central─â, unde aproape 90% din lacul Chad a disp─ârut, for╚Ť├ónd femeile s─â str─âbat─â distan╚Ťe mult mai lungi pentru a aduce ap─â. ├Än sezonul secetos, b─ârba╚Ťii se duc ├«n ora╚Öe, l─âs├ónd femeile s─â aib─â grij─â de comunitate f─âr─â alt sprijin. Aceasta este o munc─â tot mai grea pe m─âsur─â ce sezonul uscat devine mai lung ╚Öi mai arid.

Inegalitate la nivel global

La nivel global, femeile au mai multe ╚Öanse ca b─ârba╚Ťii s─â se confrunte cu s─âr─âcia ╚Öi au mai pu╚Ťin─â putere socioeconomic─â. ├Än acest context, este mai dificil pentru femei s─â-╚Öi revin─â dup─â dezastre care afecteaz─â locuri de munc─â, locuin╚Ťe ╚Öi infrastructur─â.

Dup─â dezastre, a fost ├«nregistrat─â o cre╚Ötere a frecven╚Ťei actelor violente ╚Öi a agresiunilor sexuale asupra femeilor.

Conform unui studiu care a avut loc pe parcursul a 20 de ani, dezastrele scad speran╚Ťa de via╚Ť─â a femeilor. Mai multe femei sunt omor├óte, sau mor mai tinere. ├Äns─â diferen╚Ťa scade ├«n ╚Ť─âri unde femeile au putere socioeconomic─â mai mare.

Green Report Shop Produse ECO

Diana Liverman, cercet─âtor de mediu ╚Öi autor pentru Grupul Interguvernamental┬á privind Schimb─ârile Climatice (IPCC), a explicat pentru BBC c─â femeile nu sunt implicate ├«n negocierile privind problemele climatice. Liverman a monitorizat num─ârul femeilor implicate ├«n IPCC. 25% dintre cei nominaliza╚Ťi s─â participe la urm─âtorul raport sunt femei.

ÔÇ×Femeile sunt jum─âtate din lume. Este important s─â participe ├«n luarea tuturor deciziilor majore.ÔÇŁ

Acordul de la Paris a inclus prevederi speciale pentru abilitarea femeilor, recunosc├ónd c─â sunt afectate dispropor╚Ťionat de schimb─ârile climatice, iar ONU a atras aten╚Ťia asupra importan╚Ťei includerii femeilor ├«n luarea deciziilor legate de schimb─ârile climatice. Cu toate acestea, propor╚Ťia reprezent─ârii feminine locale ╚Öi globale ├«n organisme care abordeaz─â schimb─ârile climatice este de sub 30%.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii