Schimbările climatice au un impact mai mare asupra femeilor

in Poluare 9 March 201844 Views

Femeile au mai multe șanse ca bărbații să fie afectate de schimbările climatice conform ultimelor studii, relatează BBC. 80% dintre persoanele strămutate din cauza schimbărilor climatice sunt femei.

femei schimbari climatice

Yann Macherez / via Wikimedia Commons

În multe zone ale lumii, în special cele rurale, femeile au rolul de a îngriji familia și de a face rost de hrană, făcându-le mai vulnerabile la dezastre naturale ca inundații și secete.

BBC relatează cazul grupurilor indigene din Africa Centrală, unde aproape 90% din lacul Chad a dispărut, forțând femeile să străbată distanțe mult mai lungi pentru a aduce apă. În sezonul secetos, bărbații se duc în orașe, lăsând femeile să aibă grijă de comunitate fără alt sprijin. Aceasta este o muncă tot mai grea pe măsură ce sezonul uscat devine mai lung și mai arid.

Inegalitate la nivel global

La nivel global, femeile au mai multe șanse ca bărbații să se confrunte cu sărăcia și au mai puțină putere socioeconomică. În acest context, este mai dificil pentru femei să-și revină după dezastre care afectează locuri de muncă, locuințe și infrastructură.

După dezastre, a fost înregistrată o creștere a frecvenței actelor violente și a agresiunilor sexuale asupra femeilor.

Conform unui studiu care a avut loc pe parcursul a 20 de ani, dezastrele scad speranța de viață a femeilor. Mai multe femei sunt omorâte, sau mor mai tinere. Însă diferența scade în țări unde femeile au putere socioeconomică mai mare.

Green Report Shop Produse ECO

Diana Liverman, cercetător de mediu și autor pentru Grupul Interguvernamental  privind Schimbările Climatice (IPCC), a explicat pentru BBC că femeile nu sunt implicate în negocierile privind problemele climatice. Liverman a monitorizat numărul femeilor implicate în IPCC. 25% dintre cei nominalizați să participe la următorul raport sunt femei.

„Femeile sunt jumătate din lume. Este important să participe în luarea tuturor deciziilor majore.”

Acordul de la Paris a inclus prevederi speciale pentru abilitarea femeilor, recunoscând că sunt afectate disproporționat de schimbările climatice, iar ONU a atras atenția asupra importanței includerii femeilor în luarea deciziilor legate de schimbările climatice. Cu toate acestea, proporția reprezentării feminine locale și globale în organisme care abordează schimbările climatice este de sub 30%.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii