Schimb─ârile climatice ar putea reduce produc╚Ťia de legume cu o treime

in Eat Smart 14 June 2018 15 Views

Produc╚Ťia de legume ar putea sc─âdea cu o treime ├«n a doua jum─âtate a acestui secol dac─â nu vor fi luate m─âsuri drastice pentru combaterea schimb─ârilor climatice, conform unui nou studiu.

Studiul este primul de acest fel care analizeaz─â impactul schimb─ârilor climatice asupra culturilor de legume. Conform rezultatelor, dac─â nicio m─âsur─â nu va fi luat─â, schimb─ârile climatice anticipate pentru cea de-a doua jum─âtate a secolului 21 vor afecta recoltele, reduc├ónd produc╚Ťia de legume cu aproximativ o treime.

Cercet─âtorii au analizat toate studiile experimentale publicate ├«ncep├ónd cu 1975 care evaluau impactul schimb─ârilor de mediu asupra produc╚Ťiei de legume ╚Öi a con╚Ťinutului lor nutritiv ├«n 40 de ╚Ť─âri. Pe baza datelor, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au estimat efectele schimb─ârilor anticipate pentru mijlocul ╚Öi sf├ór╚Öitul acestui secol, cum ar fi niveluri crescute de dioxid de carbon ╚Öi ozon, disponibilitate redus─â a apei, o cre╚Ötere a salinit─â╚Ťii apei ╚Öi temperaturi crescute.

Conform rezultatelor studiului, o cre╚Ötere a dioxidului de carbon de 250 ppm ar cre╚Öte produc╚Ťia de legume cu aproximativ 22%, ├«ns─â alte schimb─âri climatice ar contracara aceast─â cre╚Ötere. De exemplu, o cre╚Ötere de 25% a ozonului ar sc─âdea produc╚Ťia cu 8.9% ╚Öi o cre╚Ötere de 50% a deficitului de ap─â ar sc─âdea produc╚Ťia cu 34.7%. O cre╚Ötere de 25% a salinit─â╚Ťii ar reduce produc╚Ťia cu 2.3% ╚Öi o ├«nc─âlzire cu 4 grade Celsius ├«n regiuni mai calde ale lumii, cum ar fi Europa de Sud, Africa ╚Öi sudul Asiei, ar reduce produc╚Ťia cu 31.5%.

├Än medie, schimb─ârile climatice ar putea reduce produc╚Ťia de legume cu 35% ╚Öi cea de leguminoase cu 9%.

┬áÔÇ×Verde╚Ťurile ╚Öi leguminoasele sunt componente vitale ale unei diete s─ân─âtoase, echilibrate ╚Öi sustenabile, iar ghidurile nutri╚Ťionale recomand─â ├«n mod constant oamenilor s─â includ─â mai multe legume ├«n dietele lor. Noua noastr─â analiz─â sugereaz─â, totu╚Öi, c─â acest sfat intr─â ├«n conflict cu poten╚Ťialele impacturi ale schimb─ârilor de mediu care vor reduce disponibilitatea acestor culturi importante dac─â nu vor fi luate m─âsuri.ÔÇŁ, a declarat ├«ntr-un comunicat de pres─â Pauline Scheelbeek, autor principal al studiului.

Cercet─âtorii avertizeaz─â c─â reducerea produc╚Ťiei de legume va sc─âdea ├«n mod semnificativ disponibilitatea lor la nivel global. Aceste schimb─âri ar putea afecta pe termen lung accesibilitatea ╚Öi consumul de legume, av├ónd un impact poten╚Ťial major asupra s─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei din ├«ntreaga lume.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Alan Dangour, autor al studiului, a explicat c─â rezultatele reprezint─â un apel la ac╚Ťiune pentru guverne, agricultori ╚Öi speciali╚Öti ├«n s─ân─âtate public─â.

ÔÇ×Analiza noastr─â sugereaz─â c─â dac─â vom avea o abordare ‘business as usual’, schimb─ârile de mediu vor reduce substan╚Ťial disponibilitatea global─â a acestor alimente importante. Este nevoie de m─âsuri urgente, inclusiv oferirea sprijinului c─âtre sectorul agricol pentru a cre╚Öte rezisten╚Ťa la schimb─ârile de mediu, ╚Öi acest lucru trebuie s─â fie o prioritate pentru guvernele din ├«ntreaga lume. ├Äns─â studiul nostru identific─â ╚Öi relevan╚Ťa politic─â mai vast─â a schimb─ârilor de mediu. Legumele sunt componente esen╚Ťiale ale dietelor s─ân─âtoase, a╚Öa c─â eforturile de a asigura c─â disponibilitatea lor la nivel global nu este amenin╚Ťat─â de schimb─ârile climatice anticipate trebuie s─â fie o prioritate ├«n agenda s─ân─ât─â╚Ťii publice globale.ÔÇŁ

Efectele schimb─ârilor climatice asupra alimentelor de baz─â au fost studiate ├«n am─ânunt, ├«ns─â impactul asupra legumelor nu a fost ├«nc─â ├«n╚Ťeles pe deplin. Alimentele de baz─â, cum ar fi orezul ╚Öi gr├óul, vor deveni mai pu╚Ťin nutritive din cauza cre╚Öterii cantit─â╚Ťii de CO2 din atmosfer─â, iar schimb─ârile cantit─â╚Ťii de precipita╚Ťii ╚Öi a temperaturilor vor reduce semnificativ produc╚Ťia acestora.

Comentarii

comentarii