Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Schimbările climatice ar putea reduce producția de legume cu o treime

Producția de legume ar putea scădea cu o treime în a doua jumătate a acestui secol dacă nu vor fi luate măsuri drastice pentru combaterea schimbărilor climatice, conform unui nou studiu.

Studiul este primul de acest fel care analizează impactul schimbărilor climatice asupra culturilor de legume. Conform rezultatelor, dacă nicio măsură nu va fi luată, schimbările climatice anticipate pentru cea de-a doua jumătate a secolului 21 vor afecta recoltele, reducând producția de legume cu aproximativ o treime.

Cercetătorii au analizat toate studiile experimentale publicate începând cu 1975 care evaluau impactul schimbărilor de mediu asupra producției de legume și a conținutului lor nutritiv în 40 de țări. Pe baza datelor, oamenii de știință au estimat efectele schimbărilor anticipate pentru mijlocul și sfârșitul acestui secol, cum ar fi niveluri crescute de dioxid de carbon și ozon, disponibilitate redusă a apei, o creștere a salinității apei și temperaturi crescute.

Conform rezultatelor studiului, o creștere a dioxidului de carbon de 250 ppm ar crește producția de legume cu aproximativ 22%, însă alte schimbări climatice ar contracara această creștere. De exemplu, o creștere de 25% a ozonului ar scădea producția cu 8.9% și o creștere de 50% a deficitului de apă ar scădea producția cu 34.7%. O creștere de 25% a salinității ar reduce producția cu 2.3% și o încălzire cu 4 grade Celsius în regiuni mai calde ale lumii, cum ar fi Europa de Sud, Africa și sudul Asiei, ar reduce producția cu 31.5%.

În medie, schimbările climatice ar putea reduce producția de legume cu 35% și cea de leguminoase cu 9%.

 „Verdețurile și leguminoasele sunt componente vitale ale unei diete sănătoase, echilibrate și sustenabile, iar ghidurile nutriționale recomandă în mod constant oamenilor să includă mai multe legume în dietele lor. Noua noastră analiză sugerează, totuși, că acest sfat intră în conflict cu potențialele impacturi ale schimbărilor de mediu care vor reduce disponibilitatea acestor culturi importante dacă nu vor fi luate măsuri.”, a declarat într-un comunicat de presă Pauline Scheelbeek, autor principal al studiului.

Cercetătorii avertizează că reducerea producției de legume va scădea în mod semnificativ disponibilitatea lor la nivel global. Aceste schimbări ar putea afecta pe termen lung accesibilitatea și consumul de legume, având un impact potențial major asupra sănătății populației din întreaga lume.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Alan Dangour, autor al studiului, a explicat că rezultatele reprezintă un apel la acțiune pentru guverne, agricultori și specialiști în sănătate publică.

„Analiza noastră sugerează că dacă vom avea o abordare ‘business as usual’, schimbările de mediu vor reduce substanțial disponibilitatea globală a acestor alimente importante. Este nevoie de măsuri urgente, inclusiv oferirea sprijinului către sectorul agricol pentru a crește rezistența la schimbările de mediu, și acest lucru trebuie să fie o prioritate pentru guvernele din întreaga lume. Însă studiul nostru identifică și relevanța politică mai vastă a schimbărilor de mediu. Legumele sunt componente esențiale ale dietelor sănătoase, așa că eforturile de a asigura că disponibilitatea lor la nivel global nu este amenințată de schimbările climatice anticipate trebuie să fie o prioritate în agenda sănătății publice globale.”

Efectele schimbărilor climatice asupra alimentelor de bază au fost studiate în amănunt, însă impactul asupra legumelor nu a fost încă înțeles pe deplin. Alimentele de bază, cum ar fi orezul și grâul, vor deveni mai puțin nutritive din cauza creșterii cantității de CO2 din atmosferă, iar schimbările cantității de precipitații și a temperaturilor vor reduce semnificativ producția acestora.

spot_img

Ultimele știri