Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Schimbarile climatice ameninta securitatea nationala

Expertii in securitate nationala avertizeaza ca incalzirea globala ar putea pune capat globalizarii pana in 2040 pe masura ce natiunile vor incerca sa-si conserve resursele diminuate, pe fondul secetelor si a cresterii nivelului marilor, informeaza Reuters.

Penuria resurselor ar putea dicta termenii relatiilor internationali, considera Leon Fuerth de la Universitatea George Washinghton, unul din autorii raportului "The Age of Consequences". Cooperarea globala bazata pe o lume bogata in resurse s-ar putea transforma intr-un spatiu in care resursele sunt din ce in ce mai rare.

"Unele dintre consecinte pot pune capat globalizarii asa cum o cunoastem noi….pe masura ce regiuni diferite de pe Glob se concentreaza asupra chestiunilor interne pentru a se conserva si a supravietui", a declarat Leon Fuerth, consilier pe probleme de securitate nationala al fostului presedinte Al Gore.

Tarile bogate ar putea sa indeparteze si mai mult de lumea dezvoltata tarile sarace in urmatorii 30 de ani. Acestea din urma sunt cel mai mult afectate de consecintele schimbarilor climatice.

Raportul este publicat de Centrul pentru Studii Internationale Strategice si ofera trei scenarii posibile pentru schimbarile climatice. Primul, care apartine Intergovernamental panel on Climate Change al ONU, preconizeaza o crestere a temperaturii globale cu 1,3 grade Celsius si o crestere a nivelului marii cu aproximativ 9 centimetri pana in 2040.

"Prezicem un scenariu in care oamenii si natiunile sunt amenintati de lipse considerabile de apa si mancare, dezastre naturale devastatoare si epidemii mortale", a declarat John Podesta, presedintele Centrului American de Progres think thank.

Acesta considera inevitabil acest viitor chiar si in conditiile in care Statele Unite ar intra imediat in sistemul de limitare al emisiilor si in comertul cu certificate de carbon.

Schimbarile climatice vor duce la miscari interne fortate si la emigrari masive pe masura ce oamenii vor parasi regiunile fara rezerve de apa sau mancare. Ei vor trebui de asemenea sa se confrunte cu cresterea nivelului marilor, cu secete, inundatii si furtuni devastatoare.

Asia de Sud, Africa si Europa vor fi cele mai vulnerabile in fata migratiilor, mai ales a celor din tarile islamice.
In Orientul Mijlociu, politica apei va stabili un echilibru, cu raul Iordan care creeaza p legatura psihologica cu interesele Siriei, Libanului, Iordaniei, Israelului si a Autoritatii Palestiniene.

Foto: reuters.com

spot_img

Ultimele știri