Schimbările climatice intensifică fenomene meteo asociate cu El Niño

in Poluare 31 August 2018 284 Views

Schimbările climatice intensifică fenomenele meteo asociate cu procesul climatic natural El Niño, conform unui nou studiu.

El Niño este un fenomen complex care se petrece în zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud). Fenomenul generează secete, furtuni și inundații pe coaste.

Când El Niño are loc, regiunile sunt mai calde ca de obicei. Fenomenul opus, La Niña, este caracterizat prin temperaturi mai scăzute ca de obicei ale suprafeței apei. Aceste două fenomene se repetă la fiecare câțiva ani, având consecințe majore pentru vremea din jurul lumii. De exemplu, în timpul unui El Niño, vremea va fi mai rece și mai umedă în sudul Statelor Unite Ale Americii, însă în Australia și America de Sud vremea va fi mai uscată și mai caldă.

Green Report Shop Produse ECO

În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat relația dintre climatul regional și fenomenele El Niño și La Niña, folosind simulări model ale climei din trecut și viitor. Oamenii de știință au descoperit că în climatele mai calde, cum ar fi America de Nord și Australia, El Niño și La Niña accentuează valurile de căldură. Schimbările din alte regiuni, cum ar fi America de Sud, nu sunt încă clare.

„Nu ne putem da seama după acest studiu dacă se vor forma mai puține El Niño în viitor – sau dacă cele care se formează vor fi mai puternice sau mai slabe când vine vorba de temperaturile oceanelor în Pacific. Dar putem spune că un El Niño de o anumită magnitudine care se va forma în viitor va avea mai multă influență asupra vremii noastre decât dacă același El Niño se forma acum 50 de ani.”, a explicat pentru The Guardian John Fasullo, autor al studiului și cercetător la National Center for Atmospheric  Research din SUA.

De exemplu, între 2009 și 2010, regiunea amazoniană a fost afectată de valuri de căldură și secete mult mai grave decât prognozele bazate pe fenomenul El Niño, a cărui intensitate era moderată. Alte fenomene meteo extreme din SUA, Australia, Asia, America Centrală și de Sud au fost asociate cu El Niño, stârnind îngrijorarea oamenilor de știință că vremea va deveni „supraalimentată.”

Comentarii

comentarii