Schimbările climatice ne-au adus la trei minute de apocalipsă

in Studii 25 January 2015 400 Views

Ceasul simbolic care anunță apocalipsa se află la trei minute de sfârșitul lumii, anunță oamenii de știință care au mutat acele ceasului cu două minute înainte, ca urmare a pericolelor tot mai mari ale schimbărilor climatice. Asta înseamnă că omenirea se confruntă cu cel mai ridicat nivel de risc de la Războiul Rece până în prezent, informează The Guardian.

 

clock

 

Ne aflăm cel mai aproape de “miezul nopții” din 1984 până în prezent. Kennette Bennedict, directorul executiv al Buletinului Cercetătorilor Atomici, a anunțat mutarea acelor de ceasornic spre miezul noții pentru a doua oară în trei ani din cauza schimbărilor climatice. Mutarea anterioară de la fără șase minute la fără cinci minute a avut loc în 2012, tot din cauza schimbărilor climatice.

Mutarea vine în contextul în care oamenii de știință au anunțat că 2014 a fost cel mai călduros an din istorie, iar nouă din cei mai călduroși 10 ani sunt ani după 2000. Cercetătorii subliniază că cel mai mare pericol vine din eșecul liderilor de a recunoaște și a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează schimbările climatice au crescut din 2000 până acum mai mult decât în cele trei decenii anterioare combinate. În același timp, eforturile globale de a reduce arsenalurile nucleare au încetinit din 2009 până acum, iar puterile nucleare și-au extins reactoarele și programele privind armamentul.

Buletinul Cercetătorilor Atomici a creat ceasul simbolic în 1947 pentru a indica pericolul Războiului Rece. În 1991, când a încetat riscul anihilării nuclare, ceasul s-a oprit la 17 minute până la miezul nopții. Schimbările climatice au determinat, însă, mișcarea acelor de ceasornic spre 12 tot mai rapid.

Comentarii

comentarii