Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Schimbarile climatice, prevestite de fosilele marine

Cercetatorii au gasit noi dovezi privind impactul emisiilor de CO2 asupra climei, de aceasta data studiind compozitia chimica a fosilelor marine, informeaza Reuters, citat de Planet Ark. Cercetatorii americani si canadieni au folosit noi metode de cercetare a fosilelor marine pentru a determina temperatura Globului in urma cu milioane de ani.

Noua metoda se bazeaza pe studiul grupurilor de izotopi de carbon si oxigen care interactioneaza. Aceasta legatura dintre izotopi este influentata de temperatura suprafetei: cu cat temperatura este mai mare, cu atat mai putine grupuri de izotopi interactioneaza. Coreland aceasta metoda cu varsta fosilelor marine, cercetatorii pot determina temperatura apelor in care au trait.

Unul din cercetatori, profesorul de geochimie, John Eiler, a declarat ca astfel cochilia devine un adevarat termometru. El a adaugat ca studiul izotopilor a aratat o compozitie de 18 atomi de oxigen si 13 atomi de carbon. Eiler a mai declarat ca numarand legaturile oxigen-carbon, se poate determina temperatura in crestere a fosilei.

Diferenta intre aceasta noua metoda si abordarea curenta consta in studiul continutului de oxigen si carbon al fosilelor si concomitent in studiul chimic al apelor marine din perioadele respective. Cercetatorii au analizat evolutia temperaturilor fosilelor marine din doua perioade indepartate pentru a intelege in ce masura concentratia de CO2 din atmosfera influenteaza schimbarile climatice.

Aplicand metoda pentru studiul fosilelor cu o vechime de 400 de milioane de ani, cercetatorii au depistat un nivel al CO2 de zece ori mai mare decat in prezent. Folosind acelasi procedeu, fosilele cu o vechime de 300 de milioane de ani au inregistrat un nivel al temperaturii apropiat de cel din prezent. Eiler a declarat ca a existat o schimbare climatica decisiva, perioada concentratiilor mari de CO2 fiind in acelasi timp o perioada de temperature foarte ridicate pentru oceanele tropicale, temperature ajungand la 93F.

Folosind studiul fosilelor marine, cercetatorii au inca o dovada privind impactul emisiilor de CO2 asupra schimbarilor climatice. Eiler a afirmat ca dioxidul de carbon a fost un factor decisiv in schimbarile climatice din trecutul Pamantului.

Foto: ess.washington.edu

spot_img

Ultimele știri